Kaj so mozolji?

Akne ali mozolji so kronična vnetna kožna bolezen, ki se kaže s papulami (rdečkaste vzbrsti), pustulami (gnojni mehurčki), ogrci na različnih delih telesa. Pogoste so na obrazu, hrbtu, prsih – področja, kjer je največ lojnic. Ima jih skoraj vsak adolescent. Težji potek je ponavadi pri moških. Hude oblike aken lahko povzročijo trajne posledice (brazgotine), mladostniki imajo lahko tudi psihološke težave.

Vrste aken

Poznamo več oblik aken:

  • komedonske akne: to je najblažja oblika aken, prevladujejo komedoni ali ogrci (zamašeni folikli, bele ali črne pikice), ob blagem pritisku lahko iztisnemo belkast loj
  • papulopustolozna oblika: pri njih pride do vnetja foliklov in okolice, nastanejo papule in pustule
  • Konglobatne akne: pri njih se vnetni proces razširi v globlje plasti kože, nastanejo cistične akne in vozli, ki lahko vodijo v nastanek brazgotin (če jih ne zdravimo)
  • keloidne akne: pri njih pride do obsežnih brazgotin
  • fulminantne akne: to so konglobatne akne, pri katerih pride še do povišane telesne temperature in prizadetosti sklepov

Zdravljenje aken

Vrsta zdravljenja je odvisna od oblike aken. Pri blagi obliki zadostujejo lokalni pripravki (retinoidi – Belakne; Skinoren). Pri papulopustolozni obliki je potrebno dodati še lokalne ali sistemske antibiotike (lokalni – Klindamicin, sistemski – doksiciklin, azitromicin). Pri najhujših oblikah aken pa poteka zdravljenje še s sistemskimi retinoidi (predpiše jih dermatolog).

Akne pri starejših

Če se akne pojavijo na novo po 30 letu ali kasneje, so lahko znak resnih obolenj. Potreben je obisk pri zdravniku – pregled hormonskega stanja.

Forum - vaša vprašanja, komentarji

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja