Kaj je aritmija?

Aritmija je neredno bitje srca (motnja srčnega ritma). Med aritmije uvrščamo tudi redno bitje srca, če srce bije s hitrostjo pod 60 utripov (bradikardija) ali nad 100 utripov na minuto (tahikardija).

Aritmije nastanejo zaradi različnih vzrokov:

  • okvare prevajanja električnih impulzov v srčni mišici,
  • bolezni srčnih zaklopk,
  • poškodbe srca,
  • motnje v elektrolitih (npr. kalij, kalcij, natrij)
  • stres, kajenje, alkohol, droge …

Diagnozo aritmije se običajno postavi z elektrokardiogramom (EKG). V nekaterih primerih je potreben tudi Holter monitor (24-urno spremljanje srčnega ritma), elektrofiziološke ali slikovne preiskave srca (ultrazvočna preiskava, magnetna resonanca).

Forum - vaša vprašanja, komentarji

    1. Simptomi pri aritmijah so različni, odvisno od vrste aritmije, stopnje, posameznika… Pri aritmijah se lahko pojavijo: palpitacije (občutki hitrega, nepravilnega ali močnega srčnega utripa. ), hitri srčni utrip, počasen srčni utrip, omotica(aritmije lahko vplivajo na pretok krvi v možgane), težko dihanje, bolečino v prsih, utrujenost ….

    1. Zdravljenje in način življenja z aritmijo je odvisen od vrste in resnosti aritmije. Aritmija je lahko blaga in ne zahteva posebnega zdravljenja, ali pa lahko zahteva resnejšo pozornost in zdravljenje. Zdravljenja so različna. Večinoma zadostujejo le zdravila. Pri nekaterih je pa potrebna elektokonverzija, ablacija ..

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja