Bolečina v hrbtu

Bolečina je neprijeten občutek, ki nastane zaradi vzdraženja bolečinskih (nociceptivnih) receptorjev in je fiziološki zaščitni mehanizem. Bolečina v hrbtu najpogosteje nastane zaradi pretegnjenja hrbtnih mišic (pri dvigovanju težjih bremen, nepravilnem sedenju itd.). Poleg bolečine pride tu tudi do mišičnega spazma (krča) in posledično do zatrdelosti hrbtenice, ki postane neupogljiva. Pri takšnih okvarah se priporoča masaža, fizioterapija, protibolečinska terapija, mirovanje. Redkeje je bolečina v hrbtenici znak resnejših bolezenskih stanj. Ta stanja so:

  • okužbe (na primer tuberkuloza)
  • tumorji hrbtenjače, hrbtenjačnih ovojnic in hrbtenice (na primer astrocitom, nevrofibrom, metastaze)
  • vnetne bolezni
  • prolaps diska
  • travma
  • žilne bolezni

Če so bolečini v hrbtenici pridruženi še drugi simptomi in znaki (na primer odrevenelost, mravljinčenje, šibkost v udih, motnje uriniranja, bolečina v trebuhu, bolečina, ki se širi v ude…), je potreben obisk pri zdravniku. Huda, trajajoča bolečina brez znanega vzroka je tudi indikacija za posvet pri zdravniku.

Forum - vaša vprašanja, komentarji

    1. Pekoča bolečina v zgornjem delu hrbta se pojavi pri različnih in številnih patoloških stanjih. Svetujem, da obiščete zdravnika, ki je edini usposobljen za to, da ugotovi natančen vzrok in priporoči ustrezno zdravljenje! Naštel bom le nekaj možnih vzrokov za pekočo bolečino v hrbtu: vnetje mišic ali tetiv, nevralgija, srčni infarkt, stres, tesnoba, okvara medvretenčnih ploščic, tumorji …

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja