Kako poteka celjenje kosti?

Celjenje kosti je zapleten in počasen proces in poteka enako, če gre za osteotomijo ali zlom zaradi poškodbe. Biološki dejavniki, ki vplivajo na celjenje kosti so: mesto zloma (diafiza/metafiza), večfragmentni zlom, defekt kosti, lokalna preskrba s krvjo, stanje okolnih mehkih tkiv, morebitna infekcija ter splošno stanje pacienta (starost, spremljajoče bolezni, kajenje). Mehanski dejavniki so stabilnost odlomkov in kontaktne površine odlomkov.

Faze celjenja kosti

Faze celjenja so:

 • VNETNA FAZA. Krvavitev iz zlomljene kosti in mehkih tkiv pripelje do nastanka hematoma in fibrinskih strdkov. V predelu zloma so tudi fibroblasti, mezenhimske celice in osteoprogenitorne celice, ki tvorijo granulacijsko tkivo. V okolici zloma se prične proliferacija osteoblastov in fibroblastov.
 • FAZA CELJENJA lahko poteka na dva načina.
 1. Kadar kostni odlomki niso v neposrednem stiku in ni absolutnega mirovanja, se primarni kalus razvije v okoli dveh tednih po zlomu. Najprej nastane mehki premostitveni kalus, nato hrustančni kalus, iz njega pa se kasneje z enhondralno osifikacijo razvije kostni kalus. Če je prekrvavitev slaba, lahko hrustanec tudi ostane. Če gre za kost z medularnim kanalom, pa nastane medularni kalus, ki se oblikuje nekoliko počasneje in kasneje kot primarni kostni kalus.
 2. Ob absolutnem mirovanju odlomkov pa je celjenje lahko kontaktno, kjer osteoklasti na vrhu odlomka raztapljajo kost in sestavljajo kanal, v katerega se vraščajo žile in preko katerih pridejo matične celice iz katerih nastaja nova lamelarna kost. Lahko pa je špranjsko, kjer v špranji med kostnima odlomkoma nastaja nova kost, vendar je čas celjenja nekoliko daljši.
 • FAZA REMODELACIJE, ki se začne že sredi faze celjenja in traja več mesecev ali let in v kateri tkivo postane normalno odporno na sile (Wolfov zakon).

Forum - vaša vprašanja, komentarji

  1. Pomembnih je več stvari.

   Prva je seveda imobilizacija – da preprečite nadaljnjo poškodbo in spodbudite celjenje. To lahko vključuje uporabo mavčne obloge, ortoze ali drugih pripomočkov za stabilizacijo.

   Pomembna je tudi prehrana – zadostna količina beljakovin, kalcija, vitamina D in drugih hranilnih snovi, ki so pomembne za zdravje kosti. Takšna hrana vključuje mlečne izdelke, listnato zelenjavo, oreščke, ribe in jajca.

   Fizioterapija – Ko se kost dovolj zaceli, da jo lahko obremenite, vam lahko fizioterapija pomaga pri krepitev mišic

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja