Kaj je folna kislina?

Folna kislina je vodotopni vitamin (vitamin B9), ki nastane iz pterične kisline. Aktivna oblika folne kisline je tetrahidrofolat. V telesu služi kot prenašalec skupin z 1 C (ogljikovim) atomom. Pri pomanjkanju vitamina pride do pomanjkljive sinteze nukleinskih kislin (DNA, RNA), kar privede do propada krvnih celic in megaloblastne anemije. Folna kislina je bistvena tako pri: celični delitvi in rasti celic, nastajanju eritrocitov, razvoju zarodka, zdravju srca (pomaga zmanjšati raven homocisteina).

V katerih živilih se nahaja folna kislina?

Folna kislina se nahaja v različni hrani. Prisotna je v zelenjavi (npr. solati, špinači), sadju (bananah, pomarančah), kvasu, jetrih, jajcih, stročnicah…

Folna kislina v nosečnosti

Pri nosečnicah je povečana tvorba eritrocitov, zato telo potrebuje več folne kisline. Če pride do pomanjkanja, se pri plodu pogosto pojavijo motnje v razvoju možganov in hrbtenjače. Vsem nosečnicam se svetuje jemanje folne kisline (kot prehransko dopolnilo) od zanositve do 8. tedna nosečnosti. Z jemanjem folne kisline znatno zmanjšamo tveganje za nastanek okvar nevralne cevi.

Forum - vaša vprašanja, komentarji

    1. Folka kislina je v lekarnah samoplačniška. Če je vsebnost folne kisline v preparatu razmeroma nizka (prehransko dopolnilo), se lahko kupi brez recepta. Nekateri preparati pa vsebujejo visoko vsebnost folne kisline, za te je potreben zdravniški recept (bel).

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja