Kaj je refluks?

GERB (refluks) je kratica za gastroezofagealno refluksno bolezen. Pravimo ji tudi refluksna bolezen (refluks) ali zgaga. Je najpogostejša gastrointestinalna bolezen, ki v zahodnem svetu prizadene med 10 do 20 odstotkov ljudi.

Zgaga je neprijetno stanje, ki se pojavi, ko delovanje mišice zapiralke (spodnji ezofagealni sfinkter) ni pravilno in se želodčna kislina vrača nazaj v požiralnik. To povzroča pekoč občutek v prsih. Pojavi se lahko tudi nelagodje, kašljanje, draženje grla, povečano slinjenje, bruhanje, slabost, bolečine v trebuhu. Stik želodčne vsebine s sluznico požiralnika občutimo kot zgago.

Vzroki za GERB

Zgaga se pogosteje pojavlja pri ljudeh s prekomerno telesno maso, nosečnicah (zaradi pritiska povečane maternice na želodec), kadilcih (nikotin oslabi mišico zapiralko), slabi drži (ležanje na hrbtu), mastna hrana (tudi začinjena, kisla, kava, alkohol), določenih zdravilih (ibuprofen, kalcijevi antagonisti, nekateri antidepresivi), hiatalna kila.

Ali je GERB ozdravljiv?

Zgaga ni nujno ozdravljiva, vendar jo je mogoče obvladovati s pravilnim zdravljenjem in spremembami v življenjskem slogu.

SPLOŠNA PRIPOROČILA

  • jejte manjše in redne obroke, izogibajte se prenajedanju
  • izogibajte se obrokom pred spanjem
  • med hranjenjem sedite pokonci in ravno držo ohranite še kakšno uro po koncu obroka; izogibajte se ležanju takoj po obroku
  • izogibajte se hrani, ki vam povzroči zgago, prenehajte kaditi, izogibajte se zelo vroči in zelo hladni hrani in pijačam
  • skrbite za redno telesno aktivnost in ustrezno telesno težo
  • izogibajte se oblačilom, ki so ozka v predelu trebuha
  • spite na levem boku ali trebuhu

GERB zdravimo tudi z zdravili, ki zmanjšujejo proizvodnjo želodčne kisline ali krepijo spodnji ezofagealni sfinkter. Ta zdravila vključujejo antacide, zaviralce protonske črpalke (npr. omeprazol), histaminske antagoniste (npr. ranitidin) in prokinetična zdravila.

Če GERB ne zdravimo, lahko to pripelje do resnih zdravstvenih težav.

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja