Kaj je imunski kompleks?

Imunski sistem je kompleksen sistem, ki je sestavljen iz ogromnega števila celic, različnih organov in tkiv, katerih naloga je varovanje organizma pred tujki.

Zgradba imunskega sistema

Imunski sistem je zgrajen iz limfnih žil in limfatičnih organov.

  • Limfne žile: Po njih se pretaka gosta snov – limfa. Limfa vsebuje maščobe, beljakovine in predvsem za obrambo pomembne celice – levkocite. Limfne žile so prisotne skoraj po vsem telesu, le v možganih jih ni.
  • Limfatični organi: Limfatični organi so organi, ki sodelujejo pri obrambi organizma. V njih se obrambne celice tvorijo, zbirajo in organizirajo za »napad« na tujo snov v telesu. Kostni mozeg – v njem se nahajajo matične celice iz katerih se razvijejo krvne celice – trombociti, levkociti, monociti, limfociti, nevtrofilci, bazofilci. Bezgavke – v bezgavkah  se zbirajo in tudi razmnožujejo limfociti. Priželjc ali timus – v njem dozorevajo limfociti T. Vranica – je organ v katerem se skladiščijo krvne celice. Limfatični folikli – so skupki limfatičnega tkiva v sluznicah in vsebujejo predvsem limfocite.

Poznamo dve obliki imunskega odziva

Telo se odzove na vdor tujka s prirojenim (nespecifičnim) imunskim odzivom in pridobljenim (specifičnim) imunskim odzivom.

  • Pri nespecifičnem imunskem odzivu je odziv na tujek/poškodbo takojšen in popolen, ne glede na to ali organizem že kdaj prišel v stik s tem tujkom ali ne. Celice ki sodelujejo pri tem imunskem odzivu so: fagociti (nevtrofilci, makrofagi, monociti) – požirajo tujke, bazofilci – izločajo posebne vnetne snovi, eozinofilci – uničujejo parazite.
  • Pridobljen imunski odziv se pojavi z zakasnitvijo, saj naprej potekajo mehanizmi prepoznavanja tujkov. Celice oziroma sistemi ki sodelujejo pri tem odzivu so: limfociti, protitelesa in molekule MHC (major histocompatibility complex).

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja