Kdo so osebe, ki varajo?

Pravijo, da osebe, ki dolgotrajno varajo verjetno niso zadovoljne v vezi. Pa je res tako? Če gledamo površinsko ja, če gledamo globlje ne. In res, vzrok varanja se pogosto skriva nekje v globini psihe – da se nekdo odloči za dolgotrajno varanje, ko ima družino, partnerja (bog ne daj da vara z nekom, ki ima tudi družino in na ta način razdre 2 družini) ne, to ni normalno in ima zagotovo velike težave sam s sabo, težave, ki ponavadi izvirajo iz otroštva. To priznavajo tudi psihologi in psihoterapevti. Da nezvesti partner spremeni tak način obnašanja, so potrebne korenite spremembe, dolgotrajna psihoterapija. Sicer pa ja, to ni normalno in to ne delajo zrele osebe! Te osebe so globlje nesrečne, ne zaradi veze, ampak težav, kompleksov iz preteklosti. Lahko se počutijo manjvredne, nesamozavestno, so osebnostno motene, narcisoidne, potrebujejo neprestano potrditev itd. Z varanjem svojih težav ne rešijo in probleme prenašajo naprej. Zato bo oseba, ki je enkrat varal, zelo verjetno varala še naprej. (Edino če bo šla na ustrezno zdravljenje – psihoterapijo.)

»Cheating is always a choice. But before you cheat, ask yourself: ‘does my kids deserve it? ‘

Katere osebe varajo pogosteje?

Težko je posploševati, vendar lahko različni dejavniki vplivajo na to, kdo je bolj nagnjen k varanju. Raziskave kažejo, da so to:

  • včasih so več varali moški, dandanes so prevzele vodilno vlogo v nezvestobi ženske
  • osebnostno motene osebe: raziskave so pokazala, da več varajo osebe z narcistično osebnostno motnjo, impulzivne osebe, čustveno labilne osebe..
  • osebe z nizko samopodobo
  • osebe, ki se soočajo s stresom, depresijo, čustvenimi težavami lahko iščejo uteho v varanju
  • vpliv okolice in prijateljev: če so prijatelji ali okolica bolj tolerantni do varanja, se lahko posameznik prej odloči za nezvestobo

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja