kaj je laktat

Laktat je sol mlečne kisline (kislina+baza –> sol+voda; kislina odda proton H+ bazi). Pri fiziološkem pH je mlečna kislina v obliki aniona laktata (je močan anion).

Merjenje laktata v krvi

V medicini merimo laktat v krvi, saj nam služi kot biokemični marker nezadostne tkivne prekrvitve. Laktat v krvi tako odraža ravnovesje med njegovim odstranjevanjem (jetra) in tvorbo v pogojih brez kisika (tkivna hipoksija).

Nastanek laktata v telesu

Celice v telesu pridobivajo energijo z razgradnjo posebne molekule imenovane ATP (adenozin-5-trifosfat). ATP se tvori v dihalni verigi. Če je v mitohondriju zadostna vsebnost kisika, piruvat vstopi v Krebsov cikel in nastane 36 molekul ATP. Če kisika ni dovolj (tkivna hipoksija), se piruvat spremeni v laktat. Ob tem nastaneta le 2 ATP.

laktat - krebsov cikel
Slika dihalne verige: glukoza iz krvi vstopi v celico. Tam se spremeni v piruvat. Če je zadosti kisika, piruvat vstopi v mitohondrij in se tvori 36 ATP. Če ni zadosti kisika, se iz piruvata tvori laktat, ki ga merimo v krvi. Povišane vrednosti laktata govorijo za tkivno hipoksijo.

 

 

Visoke vrednosti laktata

Normalne vrednosti laktata so od 1.3 do 1.7 mmol/l. Pri vrednostih nad 2 mmol/l moramo pomisliti na tkivno hipoksijo. Vzroki tkivne hipoksije so: septični šok, huda krvavitev, padec krvnega tlaka ….

Poznamo še laktatno acidozo tipa B – zanjo so značilne vrednosti laktata nad 2 mmol/l, vendar vzrok ni tkivna hipoksija. Nastane ob drgetanju, hiperventilaciji, zastrupitvi z alkoholom, jetrnih obolenjih, raku, epileptičnem napadu (krči), iztirjeni sladkorni bolezni, anemiji …

Forum - vaša vprašanja, komentarji

  1. Imate povišan laktat ali LDH (laktatna dehidrogenaza)? To sa povsem različni snovi, namreč LDH je encim, ki katalizira pretvorbo mlečne kisline v piruvično kislino. Povišan je pri številnih stanjih, na primer srčnem infarktu, nekaterih anemijah, šokovnih stanjih, hepatitisih… Uporablja se kot tumorski marker, saj je povišan pri karcinomih.
    Kaj konkretno je pri vas, vam bo povedal zdravnik, ki je odvzel preiskavo.

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja