Kaj je lumbalna punkcija?

Lumbalna punkcija je invaziven poseg, pri katerem zdravnik (najpogosteje anesteziolog ali nevrolog) s tanko, netravmatsko iglo prodre v subarahnoidalni prostor, v katerem je likvor (cerebrospinalna tekočina) in odvzame manjši vzorec le tega. Višina vboda je ponavadi med 3. in 4. ledvenim vretencem. Poseg je minimalno boleč (igle pri punkciji so tanke, prav tako lahko izvajalec uporabi lokalni anestetik). V osrednjem živčevju je približno 150 ml likvorja (dnevno se ga tvori 500 ml).

Izvedba lumbalne punkcije je skoraj identična izvedbi spinalne anestezije, le da pri slednji injiciramo lokalni anestetik, pri lumbalni punkciji pa odvzamemo likvor.

V spodnjem videu si lahko ogledate izvedbo spinalne anestezije.

kdaj zdravnik izvede lumbalno punkcijo?

Indikacije za lumbalno punkcijo so:

 • sum na okužbo centralnega živčevja (meningitis, encefalitis )
 • nevrološka obolenja (multiple skleroza, Alzheimerjeva bolezni, Creutzfeldt-jakobova bolezen …)
 • rakava obolenja

lumbalna punkcija pri otroku

Lumbalna punkcija se lahko izvede tudi pri otroku. V spodnjem videu si oglejte poseg.

Lumbalna punkcija pri otroku

lumbalna punkcija – posledice

Pri vsakem medicinskem posegu lahko pride do zapletov, lumbalna punkcija ni izjema. Najpogostejši zaplet je postpunkcijski glavobol. Pojavi se lahko bolečina v križu, mravljinčenje, okužbe, hematom… Zelo redko pride do okvar živčevja in posledično nevroloških okvar.

lumbalna punkcija rezultati – izvidi

Količina likvorja, ki ga je potrebno odvzeti, je odvisna od števila in vrste preiskav.  Osnovnih in specifičnih preiskav je veliko. Zdravnik ponavadi da vzorec likvorja v tri posebne epruvete – ena je za imunološke / biokemične preiskave, druga je za mikrobiološke in tretja za citološke preiskave.

lumbalna punkcija navodila – okrevanje

Bolnik po posegu odleži 2 uri. Če ni hospitaliziran, lahko odide domov, vendar ne sme sam voziti avtomobila. Najbolje je, da ga nekdo spremlja. Svetuje se, da odleži še ves dan. S tem se zmanjša možnost nastanka glavobola.

Posebna previdnost je potrebna pri pacientih, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi. O tem morajo nujno obvestiti zdravnika.

Forum - vaša vprašanja, komentarji

  1. Punkcijo sem imel 1.7.2021, drugi dan bolecine v hrbtu, tilniku in grozen glavobol. Danes je ze deveti dan, glavobol pocasi popusca, se pa se vedno zelo slabo pocutim, kot da bi imel groznega mačka.
   Tablet proti bolecinam ne jemlem ker mi ne primejo kaj dosti. Pomaga mi edino ležanje pa kofein.
   Samo upam, da čim prej spusti tole, nisem pricakoval tako grozne reakcije.

  2. postpunkcijski glavobol

   Katja, svetuje se ležanje, temen prostor, mir, od analgetikov vzemi lekadol / ketonal/brufen redno nekaj dni! Dokazano pomagajo tudi kofeinski pripravki (kava, energijske pijače, tablete s kofeinom). Z upoštevanjem navodil začni čim prej in prenehaj, ko glavobol izzveni.

 1. Meni so izredno pomagale proti glavobolu Caffetin tablete, ki sem jih dobila v lekarni. Poleg kofeina vsebujejo še druge protibolečinske snovi! Vzameš jih lahko do 6 na dan.

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja