vročina, hipertermija

Zvišana telesna temperatura je eden izmed najpogostejših vzrokov za obisk pri zdravniku. Vročina je vsaka telesna temperatura višja od 37.2 °C  (merjena v pazduhi!).  Nastane zaradi različnih vzrokov:

  • okužb: virusna okužba, bakterijska okužba, abscesi, salmoneloza, pljučnica…
  • raka: limfomi, metastaze, levkemija…
  • raznih drugih obolenj: hematomi, sistemski lupus eritematozus, nodozni eritem, revmatična vročica, vaskulitisi…

Povišana telesna temperatura je naravni mehanizem boja proti okužbam, saj poveča število celic, ki se borijo proti okužbi. Poznamo več vrst vročin. Intermitentna vročina je vročina pri kateri je temperatura zjutraj normalna, čez dan naraste za več kot 2 °C in zvečer ponovno pade na normalno. Ponavljajoča se vročina je vročina, ki traja nekaj dni (5-7dni) nato vročina pade in se spet ponovi. Remitentna vročina je podobna intermitenti vročini, le da je temperatura vedno povišana. Vročina neznanega izvora je vsaka vročina, ki se pojavi vsaj 2 krat na teden, je višja od 38 °C , traja vsaj 3 tedne in v tem času ne odkrijejo vzroka zanjo.

Zdravljenje povišane telesne temperature

Vročina ni bolezen, ampak je le simptom bolezni, zato je potrebno najprej ugotoviti vzrok nastanka in nato zdraviti osnovno bolezen. Zdravimo simptomatsko (antipiretiki – npr. paracetamol) in vzročno.

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja