Zdravljenje bolečine

Zdravljenje bolečine je kompleksen proces, ki zahteva celostni pristop in vključuje protibolečinska zdravila, terapevtske metode (akupunktura, kognitivno-vedenjska terapija, masaža, blokade, počitek, telesno aktivnost), spremembe življenjskega sloga in v nekaterih primerih kirurški poseg.

Zdravljenje bolečine prilagodimo glede na vzrok in vrsto bolečine ter posamezne potrebe posameznika.

Na voljo so različna zdravila. Najpogosteje predpisujemo blažje analgetike kot so: paracetamol, analgin in NSAID-e. Poleg teh zdravil predpisujemo tudi miotike (zdravila, ki sprostijo mišice) in antidepresive (predvsem za lajšanje kronične nevropatske bolečine).

Rizični bolniki morajo ob prejetju NSAID prejeti še blokator protonske črpalke. Selektivni COX-2 inhibitorji imajo manj zapletov na prebavilih in jih uporabljamo pri zdravljenju osteoartroze in vnetnega revmatizma. Previdni moramo biti pri srčnih bolnikih in visokih odmerkih. Določeni antirevmatiki lahko poslabšajo stanje hrustanca in upočasnijo celjenje kosti.

Najmočnejša protibolečinska zdravila

V hudih primerih bolečine, kot so pooperativne bolečine ali bolečine ob rakavih obolenjih, se lahko uporabljajo opioidna zdravila. Njihovo uporabo skrbno nadzoruje zdravnik zaradi tveganja zasvojenosti.

Opioidi nimajo učinka na sluznico zgornjega dela prebavnega trakta, povzročajo pa slabost, bruhanje ter inhibicijo dihanja.

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja