kaj je psihoterapija

Psihoterapija je terapija oziroma zdravljenje duševnih obolenj ali težav s psihološkimi metodami. Cilj psihoterapije je odstraniti, spremeniti ali zmanjšati moteče/bolezenske simptome. Psihoterapevti so najopogosteje po izobrazbi psihologi ali psihiatri. Poznamo več različnih psihoterapevtskih metod. Spodaj so na kratko opisane le nekatere.

Psihoanaliza

Pri psihoanalizi prenese pacient na terapevta svoja podzavestna doganja, odnose, konflikte itd. Ta prenos informacij se je včasih vršil s pomočjo hipnoze, danes pa se izvaja s t.i. metodo svobodnih asociacij (pacient pove terapevtu vse, kar mu tisti trenutek pride na misel). Terapevt te podatke analizira, interpretira, jih poveže in z njimi sooči pacienta.

Vedenjska psihoterapija

Vedenjska psihoterapija je psihoterapevtska metoda pri kateri poskuša terapevt odpraviti pri pacientu določene moteče navade ali neustrezna, neprilagojena vedenja. Ta terapija temelji na t.i. teoriji učenja, ki pravi, da se je človek te neustrezne navade priučil, zato se jih je možno tudi “odučiti”.

Humanistična psihoterapija

Humanistična psihoterapija uči, da tisto kar posameznik v bistvu je, kaj bo postal itd. določe prav on sam. Vsak posameznik v življenju izbira različne poti in možnosti, zato je za svoje življenje, stanje v katerem je, odgovoren predvsem sam. Psihoterapevt je tu pacientu v oporo, ga vzpodbuja in hrabri, da bo pacient po terapiji lahko izbiral prave poti.

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja