Kaj je revmatoidni artritis?

Artritis je vnetje sklepov. Revmatoidni artritis je gensko pogojena, najverjetneje avtoimuna poliartikularna vnetna kronična bolezen sklepov. Trikrat pogosteje zbolevajo ženske. Zaradi močnih bolečin in hude invalidnosti (10% bolnikov) velja za najhujšo bolezen sklepov (10% bolnikov ima hudo invalidnost).

Zakaj nastane revmatoidni artritis?

Neznan dejavnik sproži tvorbo protiteles (revmatioidni faktor lahko dokažemov pri 80%) proti sinoviji, posledičnega kroničnega vnetja in tvorbe panusa v sklepu.

Kako se kaže revmatoidni artritis – simptomi in znaki bolezni

V akutni fazi vidimo oteklino in hiperplazijo sinovije ter proliferacijo žil. V kronični fazi pa se povečuje število sinovialnih celic in se spreminjajo v granulacijsko tkivo (panus), se vriva med hrustanec in kost ter povzroči spremembe sklepnega hrustanca, erozijo kosti in izginevanje hrustanca.

Začetek bolezni je počasen in se kaže s splošnimi znaki (utrujenost, izguba teka, znojenje).

Značilna je jutranja otrdelost prstov na rokah (MCP, PIP rok proksimalni MTP na nogah). Boli lahko katerikoli sklep v telesu. RTG sprememb v začetku ni, kasneje pa vidimo destrukcije sklepov. Pri napredovali bolezni pride do deformacij sklepov. Na rokah se pojavi ulnarna deformacija ter deviacija prstov (labodji vrat) ter subluksacija MCP in MTP sklepov. Prizadeti so tudi komolci in kolena, lahko tudi hrbtenica (subluksacije med C1 in C2, kjer je potrebna kirurška intervencija).

Prizadetost tetiv se kaže s sinovitisom fleksorjev in ekstenzorjev zapestja in prstov posebno nad zapestji in na hrbtišču rok. Prognoza je slabša pri seropozitivnih, če imajo revmatoidne vozliče in kjer zgodaj ugotovimo kostne erozije in prizadetost notranjih organov. Življenjska doba bolnikov z revmatoidnim artritisom je krajša, pogosto je zaradi hude invalidnosti zmanjšana delovna sposobnost.

Zdravljenje revmatoidnega artritisa

Etiološkega zdravljenja ni, namen je zmanjšati vnetni proces in ohraniti funkcijo sklepa. Uporabljamo NSAID in imunomodulirajoča zdravila. Pri kirurškem zdravljenju pride v poštev artroskopska ali odprto sinoviektomija, pri starejših izotopsko sinoviektomija, pri močno deformiranih prstih delna resekcija MCP sklepov in ob popolni destrukciji sklepa vstavitev endoproteze.

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja