Kaj je spinalna anestezija?

Spinalna anestezija (subarahnoidni blok) je oblika področne anestezije, kjer anesteziolog v subarahnoidni prostor vbrizga malo količino lokalnega anestetika in s tem zavre bolečinski prenos.

Izvedba spinalne anestezije

Pogoji za izvedbo:

 • V prostoru mora biti oprema za intubacijo in prehod v splošno anestezijo
 • Ustrezna premedikacija.
 • Poznamo sredinski in stranski pristop. Stranski pristop ponavadi uporabimo pri močnem artritisu (zakostenelosti), kifoskoliozi, po operacijah … Za stranski pristop je potrebna manjša upognjenost hrbtna.

IZVEDBA

Bolnik lahko sedi ali leži na boku.

Pravilna namestite je izrednega pomena! Bolnik mora imeti maksimalno upognjen hrbet (s tem se razprejo odprtine med trni hrbtenice). Če sedi, naj ima noge na stolu/podstavku, komolci pa počivajo na stegnih. Kadar leži, mora skrčiti kolena in jih potisniti visoko proti trebuhu. Običajno višina vboda je L3/4. Vbod je na meji med spodnjo in srednjo tretjino prostora med trni hrbtenice.

V spodnjem videu si oglejte še izvedbo (vir: youtube):

Prednosti spinalne anestezija

 • Prednosti spinalne anestezije pred splošno anestezijo:
  • Zmanjša pooperativno obolevnost in smrtnost
  • Lahko zmanjša pogostost venskih tromboz in pljučnih embolizmov, krvavitev, zamašitev žilnih vsadkov, pljučnic.
 • Koristni učinki spinalne blokade pri kirurškem posegu: zmanjšana nagnjenost k strjevanju krvi, povečanje krvnega pretoka zaradi blokade simpatičnega živčevja ter zavora nevroendokrinega stresnega odgovora na kirurški poseg. Zmanjšanje dajanja opioidov, zmanjšana možnost aspiracije, pljučnice. Zmanjšano je število globokih venskih tromboz zaradi vazodilatacije, hemodilucije in zmanjšane viskoznosti krvi, povečane fibrinolize.

Zapleti / posledice spinalne anestezije

Poznamo:

1. Zaplete povezane z ojačanim fiziološkim odgovorom: hipotenzija, bradikardija, visoka/popolna blokada, asistolija

2. Zapleti zaradi uporabljenih zdravil: toksičnost – lokalna, sistemska; alergična reakcija

3. Zapleti zaradi tehnike izvajanja oz poškodbe: bolečina v križu, glavobol, poškodbe živčnih korenin, krvavitev …

Za ostale zaplete spinalne anestezije sledite povezavi: posledice spinalne anestezije.

Spinalna anestezija in porod

Spinalna anestezija je anestezija izbora pri carskem rezu. Prednosti so številne:

 • manj umrljivosti (v nosečnosti je povečano tveganje za težko intubacijo, več je aspiracij)
 • manj izpostave zdravilom (večina zdravil, ki se uporablja pri splošni anesteziji prehaja skozi placento)
 • mati je takoj ob otroku
 • boljša pooperacijska analgezija

Forum - vaša vprašanja, komentarji

  1. Anesteziolog se tetovaži poskusi izogniti. Na mestu tetovaže se ne priporoča pičiti s spinalno iglo. Možno je, da to področje malo zareže s skalpelom in uvede spinalno iglo skozi to rano.

 1. Pozdravljeni,
  mene zanima zakaj me je takoj po vbrizgu spinalne anastezije zacela mozno boleti glava in obcutek pritiska v lobanji, kot da mi bo počila.
  Ob glavobolu se mi je povišal tudi zgorni pritisk na 162.
  Po tem dogodku se kasneje nič več ne spomnim in otroka na koncu sploh nisem videla, šele po operaciji.
  Hvala

  1. Verjetno bi bilo najbolje, da povprašate kaj točno se je zgodilo vašega anesteziologi. Sicer je za spinalno anestezijo pri porodnicah potreben visok blok in je značilen padec krvnega tlaka in pulza. Redko se zgodi, da le ta naraste, vendar je tudi to možno. Če zelo naraste, čutijo porodnice tiščanje, bolečino v glavi. Zakaj se ne spomnete dogodka je težko reči. Zdravil (premedikacije), ki povzročajo izgubo spomina se praviloma pri porodnicah ne uporablja. Lahko da je bila poleg spinalne potrebna tudi splošna anestezija? In se zato ne spomnete?

 2. Po operaciji v ponedeljek na nogi sem imela anastezijo s spiralni blokom leve noge. Četrti dan po operaciji imam še vedno občutek omrtvičenosti v predelu goleni in kolena. Ostalo je ok, nogo normalno premikam, razen tukaj je občutek tiščanja in srbenja. Koliko časa lahko ta omrtvičenost traja?

  1. Kaj ste bili operirani? Ste imeli le spinalno anestezijo ali tudi kakšen periferni živčni blok. Omrtvičenost je ponavadi bolj posledica operativnega posega ali periferne živčne blokade in ne spinalne anestezije. So bile kakšne težave pri izvajanju spinalnega bloka? Kakorkoli, zelo verjetno je, da bo omrtvičenost kmalu izvenela,

   1. Imela sem anastezijon z blokom. Omrtvičeno sem imela samo levo nogo, operacijo pa na stegnu, notranji del malo nad kolenom, odstranitev tumorja – marginalna resekcija ( tumor v mišici).

    1. V področju, kjer ste bili operirani, se nahaja med drugim tudi sapheni živec (oživčuje notranjo stran stran kolena, del goleni)…če so tu mravljinci/omrtvičenost je bil lahko ta živec poškodovan (posledica operacije).

     1. Ja, prav ta del je omrtvičen. V zadnjih dneh čutim bolj intenzivno mravljinčenje (špukanje) na tem področju. Tudi anesteziologinja je dejala da je verjetno omrtvičeno zarsdi operacije. Ali bo noga spet normalno delovala. To me najbolj skrbi, ker sem odvisna od svojega dela ( samozaposlena). Kako si lahko sama pomagam? Hodim kolikor lahko, opravljam delo doma, vmes počivam z dvignjeno nogo. Ne morem biti na nogah skupaj več kot eno uro. Masiram, jem dodatek B12. Hvala za odgovor.

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja