kaj je anevrizma aorte

Anevrizma aorte je patološko izbočenje stene aorte kjer koli v njenem poteku. Glede na mesto, kjer se izbočenje nahaja, jo delimo na anevrizmo:

 • ascendentnega dela
 • aortnega loka
 • prsno-trebušnega dela
 • trebušnega / abdominalnega dela (AAA – anevrizma abdominalen aorte)

Premer aorte pri odraslem je normalno manj kot 3 cm. Če je aorta (anevrizma) širša od  5.5 cm, je potrebna operacija.

Povprečna starost bolnikov je 70 let. Bolniki z anevrizmo aorte imajo v večini številna pridružena obolenja:  sladkorno bolezen, prekomerno težo, povišan krvni tlak, bolezni srca, so kadilci.

Simptomi anevrizme aorte

Bolniki so pri anevrizmi pogosto brez simptomov, zato se anevrizme nemalokrat odkrijejo naključno.  Simptomi se običajno pojavijo zaradi širjenja anevrizme.

Anevrizma trebušnega dela aorte

Anevrizma trebušnega predela je najpogostejša in predstavlja 3/4 vseh anevrizem aorte. Simptomi anevrizme trebušnega dela aorte so: bolečina, utripajočo tvorbo v žlički. Diagnozo potrdimo z ultrazvočno preiskavo abdomna. CT angiografija še vedno velja za zlati standard.

Operacija AAA

Operacija anevrizme abdominalne aorte je velik kiruški poseg, zato so možni številni zapleti med in po operativnim posegom – masivna krvavitev, motnje strjevanja krvi, hemodinamska nestabilnost, podhladitev, ishemija srca, pljučni edem, motnje ritma in drugi.

Lahko rečemo, da je kirurg zadolžen za mehanski del, anesteziolog pa za medicinski del oskrbe bolnika. Slednji predoperativno pripravi bolnika in s tem zmanjša tveganje za perioperativne zaplete. Operacija poteka v splošni anesteziji z ali brez vstavljenega epiduralnega katatetra. Med posegom mora anesteziolog zagotoviti optimalno polnitev srca (infuzija tekočin, vazoaktivna, inotropna podpora). V primeru hipertenzije doda nitronal . Pred pretisnjenjem aorte doda 20 %manitol (0.5 mg/kg intravensko ) ter heparin (70-100 E/kg intravensko). Če ima po stisu aorte še vedno visok tlak, doda nitronal (gliceriltrinitrit) v kontinuirani infuziji, začetni odmerek 5mcg/min (max 100mcg/min) (perfuzor: 50 mg v 50 ml fiziološke raztopine; npr začetna hitrost 1 ml/h).

V spodnjem videu si lahko ogledate kako poteka operacijo anevrizme abdominalne aorte, mediana laparotomija.

Ruptura anevrizme aorte in oskrba v periferni bolnišnici

Bolniki, pri katerih pride do rupture aorte, potrebujejo nujno operacijo, ki jo opravljajo le v večjih zdravstvenih ustanovah. Vodenje takšnega bolnika prevzame anesteziolog, ki vstavi 4 – lumenski centralni kanal, arterijsko kanilo, optimalno uredi koagulacijo, bolnika pogosto intubira, nadomesti izgubljeno kri. Bolniki so večinoma hemodinamsko izredno nestabilni zaradi hude krvavitve. Krvni tlak mora biti optimalen, ne previsok in ne prenizek. Visok tlak zdravnik znižuje, če ne gre drugače, z infuzijo vazodilatatorjev (npr.  nitronal, nitroprusid). Prenizek tlak ureja z ustreznim tekočinskim nadomeščanjem, vazoaktivno podporo (npr. arterenol). Kljub ustrezni obravnavi je smrtnost pri takih bolnikih izredno visoka.

Čez dan bolnike praviloma odpelje v terciarno ustanovo helikopter, čez noč ali v slabem vremenu poteka transport z reševalnim vozilom.

Forum - vaša vprašanja, komentarji

 1. Imam anevrizmo abdominalne aorte premera 5 cm. Moj zdravnik povečanje redno zasleduje, tisto, kar me zanima pa je, ali AAA lahko vpliva na motnje srčnega ritma. Že po manjšem naporu (npr. polurni hoji) postanem omotična, zdi se mi, da bom padla v nezavest. Ko si doma merim pritisk, je ta dokaj nizek, poleg tega pa se srce večkrat kar ustavi. Ali je znižanje pritiska in ustavljanje srca povezano z AAA? Stara sem 77 let in vam bom hvaležna za odgovor.
  Lep pozdrav,
  ML

  1. Anevrizma abdominalne aorte in srčne aritmije sta dve ločeni srčno-žilni stanji. Ključno je, da se vsako stanje pravilno diagnosticira in zdravite. Obe stanji zahtevata spremljanje in zdravljenje s strani zdravnika!

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja