Kaj je depresija?

Depresija je duševna motnja, ki se kaže z duševnimi in telesnimi simptomi/znaki:

 • duševni simptomi: pesimizem, obupanost, žalost, tesnoba, tudi samomorilne misli, potrtost, izgubo želje po spolnosti, druženju, zapiranje vase (tipična depresija). Pri nekaterih se pojavi jeza, razdražljivost, impulzivnost, povečan apetit (atipična depresija).
 • telesni simptomi: mravljinci, tresenje, motnje dihanja, bolečina v mišicah, motnje srčnega ritma

Simptomi so prisotni vsaj 2 tedna, skoraj vsak dan in pomembno spremenijo funkcioniranje posameznika.

Depresija je resna bolezen, ki negativno vpliva na različne vidike življenja posameznika. Prizadene ljudi vseh starosti. Nastane iz različnih vzrokov, kot so: stres, travmatski dogodki (na primer: varanje, smrt v družini), genetski dejavniki, zloraba alkohola, drog, pri drugih duševnih motnjah …

Zdravljenje depresije

Pomembno je, da se depresija obravnava resno in da oseba, ki ima znake depresije poiščete strokovno pomoč.

Zdravljenje depresije poteka z zdravili, psihoterapijo. Od zdravil se uporabljajo: selektivni zaviralci privzema serotonina (SSRI), neselektivni zaviralci privzema serotonina in noradrenalina (SNRI), selektivni zaviralci privzema noradrenalina (NRI), noradrenergični in selektivni serotoninergični antidepresivi (NaSSA).

V primeru nagnjenja bolnika k samomoru je potrebna napotitev na psihiatrično zdravljenje.

Trajanje zdravljenja je vsaj še 6 mesecev od nastopa remisije (popolno izginotje simptomov).

Samozdravljenje depresije

Depresija je resna bolezen, zato je ključnega pomena, da poiščete strokovno pomoč (zdravnik). Samopomoč, naravne metode lahko služijo le kot dopolnilo uradnemu zdravljenju.

Spodaj je nekaj naravnih pristopov, ki lahko pomagajo pri depresiji:

 • telesna aktivnost
 • meditacija
 • druženje
 • naravna svetloba, narava
 • omejitev stresnih dejavnikov
 • zdrava prehrana

Forum - vaša vprašanja, komentarji

  1. Hudi znaki depresije pri moških se lahko nekoliko razlikujejo od tistih pri ženskah. Moški imajo včasih težave pri prepoznavanju in izražanju svojih čustev, kar lahko vodi v drugačen izraz depresije. Tukaj je nekaj hujših znakov depresije, ki se lahko pojavijo pri moških:

   Povečano jezo in razdražljivost: Namesto občutka žalosti se lahko moški izrazijo skozi povečano jezo, razdražljivost in agresivnost. Namesto da bi kazali občutek nemoči, se lahko zdi, da so “praktični” ali “trdi”.

   Prekomerno delo in umikanje: Namesto da bi se ukvarjali z depresijo, se nekateri moški potopijo v delo ali se umaknejo od drugih ljudi, da bi prikrili svoje občutke.

   Zloraba substanc: Nekateri moški se lahko zatečejo k alkoholu, drogam ali drugim substancam v poskusu, da bi se spopadli s svojo depresijo.

   Fizični simptomi: Moški se lahko bolj osredotočijo na telesne simptome, kot so glavoboli, prebavne težave, bolečine v telesu itd., namesto da bi izrazili svoje čustveno stanje.

   Zatiranje čustev: Moški lahko poskušajo zatirati svoja čustva ali se trudijo, da ne bi pokazali ranljivosti, kar lahko otežuje prepoznavanje depresije.

   Izogibanje iskanju pomoči: Moški se pogosto izogibajo iskanju pomoči zaradi stigme ali strahu pred zavračanjem.

   Pomembno je razumeti, da se depresija pri moških lahko izraža na različne načine in da ni nujno, da se vsi ti znaki pojavljajo pri vsakem moškem. Če opazite te znake pri sebi ali pri moškem, ki ga poznate, je ključnega pomena, da poiščete strokovno pomoč. Zdravljenje depresije je učinkovito in pomaga posamezniku obvladovati simptome ter izboljšati kakovost življenja. Spodbujajte odprto komunikacijo in podporo pri iskanju pomoči, saj lahko depresija vpliva na vse vidike življenja posameznika.

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja