Kaj je deviacija nosnega pretina?

Deviacija nosnega pretina je pogosta razvojna nepravilnost nosu. Klinično se kaže z neravnim nosnim pretinom. Nosni pretine je tako odmaknjen levo ali desno ali pa je celo v obliki črke S. Ob deviaciji je lahko zraven še prisoten greben nosnega pretina. To je grba, ki se najpogosteje pojavi na meji med hrustančnim in kostnim predelom nosu.

Je precej pogosta nepravilnost in jo lahko povzročijo različni dejavniki, poleg že omenjenih prirojenih vzrokov še: poškodbe nosu, kirurški posegi, kot je operacija nosu (rinoplastika).

Simptomi in znaki deviacije nosnega pretina

Deviacija nosnega pretina lahko povzroči različne simptome in znake:

  • težave pri dihanju
  • pogoste nosne okužbe
  • glavobol
  • smrčanje

Zdravljenje

Če je nepravilnost majhna, je pogosto nemoteča in ni potreben kirurški poseg. Pri večjih nepravilnostih, ko je ovirano tudi dihanje, se nepravilnost zdravi kirurško.

V spodnjem videu si lahko ogledate animacijo operacije – rinoplastike.

Rinoplastika – animacija

Forum - vaša vprašanja, komentarji

    1. Rinopolastika je zahteven in resen kirurški poseg, zato zahteva skrbno upoštevanje navodil operaterja – kirurga. Nekaj splošnih navodil: počitek, uporaba hladnih obkladkov, dvig glave med spanjem (zmanjša oteklino), protibolečinska zdravila, v prvih dneh je priporočljivo izbrati mehko hrano (preprečimo napenjanje obraza), ustrezna nosna higiena, v prvih dneh se izogibajte telesni aktivnosti (preprečimo potenje, povišanje krvni tlak, kar neugodno vpliva na celjenje rane) …

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja