Hormonsko pogojene motnje kosti in skeleta

  • Cushingov sindrom je lahko posledica povečanega delovanja nadledvičnic (primarno ali sekundarno) ali zdravljenja s kortikostereoidi. Zelo je izražena osteoporoza, ki napreduje. Ostale značilnosti so še facies lunata, centralna adipoza, suhe roke, strije, AH in povečana poraščenost.
  • Hiperparatiroidizem (paratiroidna osteodistrofija ali osteitis fibrosa cystica) je posledica povečanega izločanja PTH zaradi adenoma paratiroidnih žlez. Tumor se lahko pojavi tudi na ektopičnih žlezah. Trikrat pogostejši je pri ženskah in se običajno pojavi med 3. in 5. dekado. Zmanjša se kostna masa, v kosteh je vedno več organskih snovi, ki izpodrivajo anorganske. Zaradi posledično povečane koncentracije kalcija nastopija ledvične težave (nefrokalcinoza, nefrolitiaza, nokturia in poliurija), ukrivljanje okončin in patološki zlomi. Na RTG vidimo razredčine skeleta in cistične spremembe. Potrebna je operativna odstranitev adenoma. Po operaciji damo vitamin D i.v., Ca glukonat in dieto z veliko kalcija. Napoved poteka bolezni je ugodna in popravljanje skeleta je hitro. Sekundarni hiperparatiroidizem se razvije kot posledica podaljšanih hiperkalcijemij zaradi funkcionalne hiperplazije paratiroidnih žlez.
  • Pri hipopituitarizmu je zmanjšano delovanje prednjega režnja hipofize zaradi pritiska (tumor, cista) z nezadosnim izločanjem rastnega hormona v obdobju rasti. Posledično pride do nanosomije (proporcionalna pritlikavost). Diagnozo postavimo z določanjem količine RH. Zdravljenje z RH ni vedno uspešno.
  • Hiperpituitarizem je običajno posledica adenoma bazofilnih celic. Če se tumor pojavi preden se zaprejo rastni hrustanci, pride do gigantizma. Opažamo tudi splošno slabost in zavrt duševni razvoj. Če pa se pojavi po končani rasti, je posledica akromegalija, za kateri so značilni štrleči prominentni deli telesa (ušesa, nos, prsti, brada in obrvni loki). Ploščate kosti se zadebeljijo, kifoza se poveča.

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja