Opis kraljevega pitona

Kraljevi piton je vrsta pitona, ki izvira iz Afrike. Je najmanjši med afriškimi pitoni in doseže v dolžino do okoli 1.5 metra (nekatere tudi več). Samice kraljevega pitona ležejo jajca iz katerih se izležejo mladiči. Inkubacijska doba jajc traja približno 60 dni. Tako kot vse kače se tudi kraljevi piton levi, saj njegova koža ne raste skupaj s telesom. Je pretežno nočni lovec, ki plen ubije s stiskanjem in zadušitvijo.

Ima razcepljen jezik, ki je nenehno dejaven. Z njim raziskujejo okolico. Ko ga potegnejo v ustno votlino, konici jezika potisnejo v tako imenovani Jacobsonov organ, ki je občutljiv na vonjave. Imajo senzorske luknice na ustnicah, znane kot labialni organi ali “Jacobsonov organ,” ki jim omogočajo zaznavanje vonjev v okolju. S tem organom lahko zaznavajo prisotnost plena, spolne partnerje in druge pomembne informacije.

Kraljevi piton se imenuje po Kleopatri, ki je domnevno okoli svojega zapestja nosila kačo.

Ko so ogroženi, se kraljevi pitoni običajno zvijejo v krog in skrijejo glavo pod svojimi zvitimi telesi.

Kraljevi piton ima toplotne luknice v bližini svojih ust, ki so infrardeči senzorji, katerih naloga je zaznavanje toplote živega plena. Zaradi tega so zmožni loviti svoj plen tudi v temi.

Kraljevi pitoni so v resnici slepi za barvne podrobnosti in ne morejo videti v običajnem smislu, kot to počnejo ljudje. Namesto tega imajo oči, ki so prilagojene za zaznavanje svetlobe in gibanja, kar je ključno za njihovo preživetje.

Življenska doba

Življenska doba v ujetništvu je tudi do 20 let in več.

Zaradi nenapadalnosti, majhnosti, razmeroma enostavne nege in lepega videza je izredno priljubljen v svetu ljubiteljev eksotičnih živali.

Forum - vaša vprašanja, komentarji

    1. Samice afriškega pitona odlagajo jajca iz katerih se izvalijo mladiči izven telesa. Zanimivo je, da se morajo mladi pitoni takoj po izvalitvi oskrbeti sami.

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja