Kaj je maternica?

Maternica je mišičast organ v katerem se vgnezdi oplojeno jajčece in v katerem se razvije plod. Znotraj je votla – t.i. maternična votlina (cavum uteri).

Anatomija maternice

Maternica je sestavljen iz materničnega telesa (corpus uteri), materničnega vratu (cervix uteri) in maternične ožine (isthmus uteri). Maternično telo je največji (pretežno mišičast) del maternice. Iz njega izhajata dva jajcevoda. Spodaj se nadaljuje v maternično ožino, ta pa preide v maternični vrat (pretežno veziven – iz kolagena), ki s svojim spodnjim delom sega v nožnico.

Histološko je maternica sestavljena iz treh plasti: notranje (endometrij – maternična sluznica), srednje (miometrij – mišičast del) in zunanje plasti (perimetrij – del potrebušnice – peritoneja).

Lega maternice

Maternica leži v mali medenici in je pritjena z nekaterimi ligamenti. Maternično telo je nagnjeno naprej, kar ji omogoča, da se med nosečnostjo nemoteno širi.

Maternica v nosečnosti

Med nosečnostjo se maternica zelo poveča (težja je tudi do 20 krat). To povečanje pride predvsem zaradi povečanja mišičnih celic v njej. Med nosečnostjo se neprestano krči, razteza in prilagaja plodu.

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja