Kaj je teorija petih elementov?

Kitajci so razdelili svet v 5 elementov, ki so med seboj čvrsto povezani (ogenj -> zemlja -> kovina -> voda -> les). To je upoštevano tudi v človeškem telesu. Vsak organ v telesu pripada enemu izmed teh elementov (ogenj-srce, zemlja-vranica, kovina-pljuča, voda-ledvice, les-jetra).

Teh pet elementov se neprestano vrti v ciklu rojevanja in ciklu uničevanja. Voda kontrolira ogenj (ga gasi), ogenj kontrolira kovino (jo tali), kovina kontrolira les (s kovinsko sekiro se seka), les kontrolira zemljo (pred davnimi leti so orali z lesenimi plugi), zemlja vpija vodo. Ta cikel simbolizira medsebojno odvisnost in uravnoteženost elementov v naravi in v telesu.

Teorija petih elementov je pomembna tudi v akupunkturi.

Element voda

Element voda je povezan z zimo. To je najvišji element Yin. Barva vode je črna ali temno modra, povezan organ pa so ledvice.

element ogenj

Element ogenj je povezan s poletjem (strast, vznemirjenje). Barva ognja je rdeča, povezan organ pa je srce. Poletje je obdobje cvetenja, toplote in obilja. Element ognja je odgovoren za kvalitete, ki jih dobivamo v odnosu z drugimi ljudmi. Pri pomanjkanju tega elementa pride do pomanjkanju dajanja in sprejemanja ljubezni (na primer: oseba živi v zakonu brez ljubezni). Elemnt ognja nam daje strast, iskro, veselje.

element kovina

Element kovina je povezan z jesenjo. to je obdobje upadanja aktivnosti v naravi. Pomanjkanja elementa kovine je povezano z žalostjo, melanholijo, razočaranpstjo. Ta element je povezan s pljuči.

element les

Element les je povezan s pomladjo (energija, razvoj). To je obdobje rasti in aktivnosti. Ko je element les oslabljen, oseba težko naredi večje spremembe v življenju, ki bi vodile v izboljšavo le tega. Z elementom lesa je povezano čustvo jeza. Pri pomanjkanju se pojavi razdražljivost, frustracija, jeza.

element zemlja

Element zemlja je povezan s poznim poletjem (povezan s prehodom med letnimi časi). To je obdobje žetve, konca cvetenja. Pri pomanjkanju elementa zemlje pride do notranje nesigurnosti, skrbi, prezaposlenosti.

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja