kaj je trombocitopenija

Normalno število trombocitov je od 150 do 410 X 10 9/l. Pri številu manjšem od 150 X 10 9/l govorimo o trombocitopeniji.

Do trombocitopenije pride zaradi različnih vzrokov:

  • povečana izguba trombocitov (hemodializa, masivna transfuzija, hipersplenizem)
  • povečana poraba (DIK, sepsa, hemolitično uremični sindrom, zdravila, posttransfuzijska trombocitopenija, HIT)
  • razredčenje krvi – hemodilucija
  • motnje v nastajanju (aplazija kostnega mozga, infiltracija kostnega mozga)
Če je vzrok trombocitopenije odpoved kostnega mozga (na primer akutna levkemija), se število trombocitov po dajanju trombocitne plazme poveča. Če je vzrok imunološke narave, se kljub dajanju trombocitne plazme njihovo število v krvi ne poviša.
 

Trombocitopenija po kirurškem posegu

Trombocitopenija je normalen fiziološki pojav po kirurškem posegu. Trombociti v prvih štirih dneh padejo zaradi povečane porabe med in po operativnem posegu. Po štirih dneh začnejo rasti (višje koncentracije trombopoetina spodbujajo tvorbo trombocitov v kostnem mozgu).

Zdravljenje trombocitopenije

Potrebno je zdraviti osnovno bolezen (vzrok), bolnik lahko prejme transfuzijo trombocitne plazme (pri hudih oblikah tudi večkrat na dan). Pri imunski trombocitopeniji pa imunoglobuline (Octagam), kortikosteroide (Medrol), možna je tudi plazmafereza.

Za zdravljenje kronične imunske trombocitopenične purpure pri bolnikih, ki se niso ustrezno odzvali na terapijo z drugimi zdravili (na primer kortikosteroidi, imunoglobulini) je indicirano zdravljenje z Nplate (romiplostim – analog trombopoetina).

Ponavadi je porast trombocitov po eni vrečki trombocitne plazme za okoli 15 X 10 9 /L.

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja