Kaj je Vezikoureteralni refluks?

Vezikoureteralni refluks (VUR) je zatekanje seča iz sečnega mehurja v zgornja sečila (sečevod in ledvico). Je eden od najpogostejših primarnih vzrokov za brazgotinjenje ledvičnega parenhima, s posledično ledvično odpovedjo pri najhujših oblikah.

Vzrok nastanka

  • Primarni vezikoureteralni refluks nastane zaradi primarne okvare končnega dela sečevoda, zaradi česar se skrajša v steni mehurja ležeči del sečevoda in pomakne njegovo ustje bolj lateralno.
  • Sekundarni vezikoureteralni refluks povzročijo številne bolezni spodnjih sečil, zaradi katerih se delovanje prvotno normalne ureterovezikalne zaklopke spremeni in pride do zatekanja seča skoznjo v sečevod.

Klinična slika

Klinična slika ni značilna. Največkrat se kaže z znaki akutne okužbe sečil (visoka temperatura z mrzlico, bolečine v ledvenem predelu in trebuhu, pogoste in pekoče mikcije). Pojavijo se lahko  lahko simptomi in znaki ledvične odpovedi. Pozna posledica vezikoureteralnega refluksa je brazgotinjenje ledvičnega parenhima.

Diagnostika

Pomembna je anamneza, klinični status. Urolog lahko opravi mikcijski cistouretrogram, ultrazvok sečil, cistouretroskopija.

Zdravljenje

Zdravljenje VURa je lahko konzervativno (najpogostejše) ali kirurško (protirefluksna plastika). Z operacijo želimo preprečiti nadaljno anatomsko in funkcionalno okvaro ledvic.

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja