Kaj je ankilozirajoči spondilitis?

Je kronična revmatična bolezen, ki prizadane predvsem hrbtenico. Ankilozirajoči spondilitis je kronična vnetna bolezen, ki prizadene predvsem sklepne hrbtenice, kar vodi v bolečino, omejeno gibljivost in lahko celo deformacijo hrbtenice. Običajno se začne na sarkoiliakalnih sklepih in se ascendentno širi na hrbtenico. Hudim bolečinam sledi zakostenevanje vezivnega tkiva hrbtenice (rumene vezi, interspinozne vezi in longitudinalne vezi). Nato zakostenijo še medvretenčne ploščice, mali sklepi in kostovertebralni sklepi. Večina bolnikov je HLA – B27 pozitivnih, revmatološki testi pa so negativni.

Pogosteje obolevajo moški med 20. in 40. letom (astenični, temnejše polti in bolj poraščeni so bolj nagnjeni). Zaradi močnih bolečin bolniki zavzemajo skrčeno lego, kar vodi v hudo kifozo hrbtenice. Bolečina in togost se širita iz križa navzgor proti vratu, včasih preko kolkov v stegna. Zaradi zakostenelosti reber se zmanjša vitalna kapaciteta pljuč. Na RTG vidimo ankilozo sakroiliakalnih sklepov in spreminjanje hrbtenice v eno samo kost (videz bambusove palice). SR je vedno pospešena.

Bolezen traja več let in se lahko tudi sama ustavi, še preden je hrbtenica popolnoma zatrdela. Invalidnost je huda, če hrbtenica otrdi v kifozi, saj istočasno pride do okostenelosti kolkov v fleksiji. Posebno hudo je, če je otrdel atlantookcipitialni sklep.

Zdravljenje ankilozirajočega spondilitisa

Namen zdravljenja je zmanjšati bolečino in ohraniti gibljivost hrbtenice. Pri hitrem napredovanju skušamo doseči vsaj otrditev v funkcionalno ugodnem položaju. Pri močno ukrivljeni hrbtenici se lahko odločimo za korektivne osteotomije v torakolumbalnem predelu.

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja