Kaj je anksioznost?

Anksioznost ali tesnoba je normalno, neprijetno stanje vznemirjenosti, napetosti, strahu podobnega čustvenega stanja. Anksioznost občuti večina ljudi v določenih situacijah. Pogostejša je pri ženskah. Je normalen odziv telesa na stresne situacije.

Vendar pa lahko anksioznost postane problematična, če je pretirana, dolgotrajna, preveč intenzivna – takrat govorimo o anksiozni motnji.

Simptomi in znaki anksioznosti

Anksioznost se kaže s strahom, zaskrbljenostjo, motnjami spanja. Pojavijo se lahko palpitacije, tremor, vrtoglavica, potenje, slabost. Osebe pogosto urinirajo, imajo občutek dušenja.

Glavne oblike anksioznosti

 • Generalizirana anksioznost: trajajoča nerealna anksioznost s strahom in zaskrbljenostjo, povezano s prihodnostjo in vsakodnevnimi skrbmi. Skrbi so lahko povezane s številnimi vidiki življenja, kot so delo, družina, zdravje, finance.
 • panična motnja: oseba doživlja nenadne napade panike, ki se kažejo z intenzivnim strahom in telesnimi simptomi, kot so hitro bitje srca, potenje, dušenje, tresenje …
 • socialna anksioznost (fobija): oseba se izogiba socialnim stikom, boji se javnega nastopanja, sestankov …
 • fobije: pred višino, temo, zaprtimi prostori ….
 • posttravmatska stresna motnja:
 • obsesivno-kompulzivna motnja:

Zdravljenje anksioznosti

Zdravljene poteka z zdravili in kognitivno-vedenjsko terapijo, avtogenim treningom za obvladovanje stresa, sprostitvene tehnike kot sta relaksacija in meditacija.

Kognitivno-vedenjska terapija je oblika psihoterapije in je ena izmed najpogostejših oblik terapije, ki je učinkovita pri zdravljenju anksioznosti. Terapevt pomaga prepoznati in spremeniti negativne miselne vzorce ter vedenje.

Zdravljenja z zdravili se poslužimo pri hudi obliki. Zdravila, ki se lahko uporabljajo pri anksioznosti so antidepresivi in pomirjevala: paroksetin, mirtazapin, moklobemid, duloksetin in druga.

Forum - vaša vprašanja, komentarji

  1. Poleg že opisanih sprostitvenih tehnikah kot so: joga, meditacija, globoko dihanje in progresivna mišična relaksacija…je v veliko pomoč pri anksioznosti tudi spremembe življenjskega sloga, kar pomeni redno telesno aktivnost, zdravo prehrano, dovolj spanja in izogibanje kofeinu, alkoholu …

  1. Antidepresivi in pomirjevalam ki se uporabljajo pri zdravljenju anksioznosti so večinoma na recept. Pri blagi anksioznosti si lahko pomagates :
   Kamilični čaj: Kamilični čaj ima pomirjevalne lastnosti in je lahko koristen za sproščanje in zmanjšanje tesnobe.
   Lavanda: Olje iz lavande se pogosto uporablja za aromaterapijo in sproščanje.

  1. Kateri antidepresiv boste imeli, se bo odločil zdravnik. Ponavadi se zažne zdravljenje s paroksetinom. Slabost njega je, da povzroča spolne motnje. Mladim zato raje predpišejo mirtazapin (ne vpliva na libido). Za socialno fobijo se uporablja pogosto miklobemid. Če zgornja zdravila niso uspešna, se lahko poskusi s venlafaksinom…

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja