kaj je bis

BIS (bispektralni indeks) je poseben monitoring globine sedacije. Je elektroencefalografski parameter, saj meri elektroencefalografsko aktivnost možganov, ki jo nato s posebnim algoritmom, ki temelji Fourierjevem teoremu, spremeni v številčno vrednost. Iz zapletene EEG krivulje izloči prispevek frekvenc, ki so značilne za budnost (valovi alfa in beta) in prispevek frekvenc, ki so značilne za nezavest (valovi delta in theta)

Monitor BIS prikaže vrednosti med 0 in 100. Povprečna vrednost pri budnem odraslem je 95.  Oseba postane neodzivna pri vrednostih 75-80. Med spanjem lahko padejo vrednosti tudi na 30.

BIS monitoring se uporablja predvsem med anestezijo in v intenzivnih enotah. Za sedacijo so značilne vrednosti med 65-80, za anestezijo pa med 45 in 60. Z njim tako anesteziolog spremlja globino anestezijo oziroma sedacije v realnem času.

BIS monitoring pri sedaciji

V spodnjem videu si lahko ogledate sedacijo s kontinuirano infuzijo propofola. Anesteziolog titrira (viša odmerek do učinka) hitrost infuzije do vrednosti BIS okoli 65. Bolnik se umiri in zaspi. V levem zgornjem kotu je BIS monitor. Zelena naprava levo je črpalka – perfuzor s propofolom v brizgalki. Bolnik ima na čelu nalepljene 4 bis elektrode, ki so povezane s BIS monitorjem.

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja