Dolgotrajno varanje

Dolgotrajno varanje se nanaša na obliko nezvestobe v partnerskem odnosu, ki traja ali se ponavlja dlje časa. Je najhujša oblika izdaje partnerja in pušča trajne posledice na osebi, ki je varana ter povzroči dolgotrajno škodo na partnerskem in pogosto tudi starševskem odnosu. Dolgotrajno varanje se večinoma konča s prekinitvijo zveze. Odnosi med bivšima zakoncema nemalokrat ostanejo slabi, kar ima vpliv na morebitno deljeno skrbništvo. Največje žrtve prešušnikov so njihovi otroci.

Zgodbe prevaranih se pogosto odvijajo po podobnem vzorcu. Spodaj smo zbrani nekaj opozoril, koristnih nasvetov, da bo prevaranim lažje.

Kaj narediti, ko ugotovite dolgotrajno varanje

NE BODI KRIMINALEC!

Ko ugotoviš prevaro, bo telo preplavilo sovraštvo, jeza, sram, bes … Nekateri bodo iskali uteho v solzah, drugi bodo skušali izraziti svojo čustveno bolečino z žaljenjem, kričanjem, tretji bodo hoteli po moško obračunati z njenim ljubimcem, četrti bodo uničil avto s kladivom … v tem stanju se boš hotel nekako soočiti z varalico ali njenim novim partnerjem. Izredno redki so, ki imajo toliko dostojanstva, da ne naredijo nič. Kapo dol takim. Vsi načrti, življenja otrok, prepričanje o trajnosti zveze se ti bo v delčku sekunde razblinilo…. Kljub vsemu, resnično pomembno je, da ne prestopiš meje in ne uporabiš fizičnega nasilja v odziv na varanje. Namesto tega se osredotoči na to, da se s to izjemno stresno situacijo, ki lahko povzroči večji stres kot smrt bližnjega, spopadeš z mirnim in nenasilnim pristopom. Ona ni več del tvojega življenja! S tem boš le popolnoma uničil življenje svojim otrokom. Že dosti jim ga je ona! Drugič… večina ali pa vsi prevarani smo želeli dobiti odgovore od varalic: “Zakaj, kak je to možno, je to vse res, kako naprej, uničeno otroštvo, kaj z otroki, skupnimi prijatelji, hišo…” Ampak ali je soočenje res najboljši način za reševanje te situacije? Da slučajno ne ostane kaj neizrečenega?

LAŽ, LAŽ, LAŽ

Ne! Ni! To je popolnoma nesmiselen pogovor, ker imaš opravka z neiskreno osebo, ki ti je z dolgotrajnim varanjem dala jasno vedeti, ne samo, da ne goji več čustev do tebe in te ne ljubi, ampak da te tudi globoke prezira, NE spoštuje in je kronična lažnivka. In to niso bile neke male laži, ampak ogromne, najbolj skrajno nemoralne laži. To moraš čim prej dojeti in sprejeti! In od take osebe pričakuješ iskren odgovor o varanju? Osebe, ki je bila čustveno in fizično pri drugem?! Nikoli! Vem, preživel si z njo 10, 20 let, imaš čustva do nje, še vedno imaš misel na trajnost zveze, ampak te misli daj razumsko na stran. Tega več ni in nikoli ne bo! Od nje boš dobil le še laži in manipulacije. Odkritega pogovora o varanju z njo ne bo! Zakaj?

PRENOS KRIVDE

Žal je to očitno v psihologiji človeka.. Partnerka, ki te je mesece, leta varala, bo naredila vse, da bo izpadla kot žrtev! Varanja ne bo ženska nikoli priznala! Nikoli! Če imate trdne dokaze, bo vse napore usmerila v zaščito sebe pred obtožbami. Mogoče bo prevzela le del krivde, ampak večino ali vse bo dala nate. 100%. In pazite, imate opravka z izkušeno lažnivko, manipulatorko, popolnoma nemoralno osebo, ki vas bo zaradi razkritja še bolj sovraži. Ja, obtožila vas bo da ste vi krivi, ker ste grozna oseba, da ste vi varali, da ste nasilnež, pedofil, psihopat, z vsemi se razume le z vami ne … Blatila vas bo v službi, prijatelji, verjamite, vse bo naredila, da bo izpadla kot žrtev. (psihologija!) Dobili boste le manipulacije, bizarnosti, v katerih se je zverzirala! In res, nikakor ne pričakujte od te oseba, da se vam bo opravičila. In pazite! Vsako dejanje, ki ste ga naredili po odkritju varanja bo izkoristila nemudoma sebi v prid. Ste jo užalil, kričali? No, vidite, drugim bo govorila, da ste bil grozni v zvezi, žaljivi do nje. Ste »poračunali« z njenim novim partnerjem s katerim vas je varala? “Nasilnež, bojim se ga, napadel mi je tudi ‘ničkrivega’ ljubimca!!” “No, vidite, kakšen nasilnež je! Takšen je bil tudi v zvezi.” Al pa če mu prevarana žena razbije avto.. “No, vidite, s kako psihopatko sem bil v zvezi? Nemogoča je bila… ” Prst bo usmerila proti vam, četudi s samimi lažmi, 100%, zato je s tako osebo popolnoma nesmiselno iti v razpravo.  Kaj naredit?

IGNORE

Najboljša odziv je, da ostanete dostojanstveni, hladni. Osebo, ki vas je dolgotrajno varala, kvečjemu seznanite samo preko sporočila, da ste ugotovili njeno umazano igro, da imate dokaze. Ne poslušajte jo, ne dovolite si, da vam poda razlago. To bodo same manipulacije in eno veliko laganje. Ne dajte ji nobene razlage, nič. Tako, kot vam ona ne bo dala iskrenega pojasnila.  V njeni glavi bo nastal kaos, spraševala se bo, kaj vse veste, kakšne posnetke imate, katera sporočila ste uspeli prebrati, maile … Če ugotovite, da je tudi njen novi ljubček varal, kontakrirajte njegovo bivšo partnerko! Izvedeli boste marsikaj! Sestavili boste zgodbo. Ona si bo predstavljala najhujše! Nikoli ji ne povejte vsega, kar ste odkrili o njej, njemu. Še enkrat, to kar je naredila je zrušilo vse. Nastalo ruševino je treba počistiti in začeti na novogradnjo. Z drugo, zrelo osebo. Oseba, ki je dolgotrajno varala, je šibka oseba, s tako osebo ne boste nikoli več rasli, je manipulatorka in lažnivka. S tako osebo si ne želite več graditi odnosa!

KDO SO OSEBE, KI VARAJO

Če gledamo globlje, je vzrok varanja večinoma neka nepredelana travma iz otroštva osebe, ki vara. Da se nekdo odloči za dolgotrajno varanje, ko ima družino, partnerja ( bog ne daj, da vara z nekom, ki ima tudi družino in na ta način razdre 2 družini), ne, to ni normalno in ne more biti vzrok le v trenutni zvezi. In da bi tako obnašanje spremenile, bi morale narediti korenite spremembe. Te osebe so globlje nesrečne, ne zaradi zveze, ampak težav, kompleksov iz preteklosti. Lahko se počutijo manjvredne, nesamozavestno, so osebnostno motene, narcisi, potrebujejo neprestano potrditev itd. Z varanjem svojih težav ne rešijo in probleme prenašajo naprej. Zaradi tega je zelo verjetno, da bo oseba, ki je že enkrat prevarala, to storila ponovno.

NJEN LJUBČEK

Vem, zanimalo te bo, kdo je to? Je boljši? NE, ni! Slabši je, zagotovo. Z varanjem je skoraj nemogoče, da pripelješ v zvezo pametnega, uspešnega, moralnega, zvestega, moškega z integriteto. Jezen boš, ker bo to oseba, ki bo sedaj veliko časa s tvojimi otroki. Ampak tu nimaš kaj, bistveno je, da ostaneš miren in usmeriš svoje otroke v pravo smer…

Forum - vaša vprašanja, komentarji

    1. Odločitev o tem, ali odpustiti dolgotrajno varanje, je izjemno osebna in odvisna od različnih dejavnikov. Vsak odnos je edinstven, in vsak partner ima svoje meje, vrednote ter občutke glede nezvestobe. Moje mnenje je da je na svetu 4 mrd žensk in je edina prava pot ločitev! Je lepo v objavi napisano, kakšne ženske varajo… Če te je 1x, te bo tudi še driugič, tretjič….

    2. Kaj ste eni nori. Najbols da te je vara z nekom ki ima tudi otroke in je poročen..Pa ta tvoja je brez sramu unicla dve družini!! Brez sramu!! Ne vem kolko otrokom je vzela primarno družino in normalne odnose med bivsima zakoncemaŽ!!! samo stran od takih žensk. To so psihopatke, nemoralne, šibke in nesamozavestne ženske. Smeti

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja