Kdo je narcis oz kaj je narcizem?

Z izrazom narcis poimenujemo osebo z narcistično osebnostno motnjo. Sicer beseda “narcis” izvira iz grškega mitološkega lika Narcisa, ki je bil simbol samoljublja in narcizma. Mladenič Narcis je bil obseden s svojim odsevom, ki ga je videl v vodil. Bil je slepo zaljubljen vase.

Narcistična osebnostna motnja je kompleksna in vključuje številne značilnosti, ki se razlikujejo od osebe do osebe.

Narcisizem vpliva na vedenje posameznika ter povzroči težave v komunikaciji in sodelovanju z drugimi.

Za ljudi s to osebnostno motnja velja, da so navzven prijazni, tudi karizmatični, privlačni, priljubljeni, družabni zato jih razmeroma težko prepoznamo. Njihov pravi obraz pogosto spoznamo šele, ko smo že globoko ujeti v njihovo mrežo.

Kako prepoznati narcisa?

Za obnašanje narcisa je značilno (čim več od spodaj naštetih lastnosti ima oseba, več možnosti je, da ima narcistično osebnostno motnjo):

 • pretirana občutljivost na kritike, ne prenese besede “ne”: odzovejo se z jezo, užaljenostjo, trmo, zamero (obnašanje je nezrelo in otročje)
 • pretirana obsedenost s seboj: počutijo se vsemogočne, prepričane so, da so boljše od drugih, da vse znajo in vse naredijo prav (četudi so z veliko težavo zaključili poklicno izobraževanje, imajo nizek IQ …); o svoji navidezni vsevednosti prepričajo predvsem svoje zakonske partnerke
 • vedno želijo imeti prav in ne prenesejo nestrinjanja (četudi se z njimi ne strinja le nedolžen otrok in četudi govorijo absurdno neresnične stvari)
 • močna potreba po občudovanju: hrepenijo po pozornosti, občudovanju in pohvalah drugih (narcis ima občutek, da ga imajo vsi radi, da vse pozna, z vsemi se razume odlično, vsi mu bodo naredili usluge, ker je on pač on …. tako se predstavla drugim)
 • oseba želi vse ali nič: ne zna se argumentirano pogovarjati, iskati skupne interese in rešitve, vse mora biti po njegovo
 • potrebujejo pretirano pozornost: vedno želijo biti v središču pozornosti, na sindikalnih zabavah, izletih, doma, službi, v sestavljeni družini (življenje otrok z maminim novim partnerjem, ki je narcis, je zanje nočna mora)
 • pomanjkanje empatije: težko se postavijo v čustven položaj drugih; niso sposobni sočutja, čustva drugih omalovažujejo (na primer: če partnerka joka, ji pravi, da je že od nekdaj šibka in občutljiva, da se to ne dela, da mu gre na živce…s tem tudi povzdigne sebe)
 • laganje in manipulacija: so mojstri v laganju in do potankosti obvladajo manipuliranje, želijo ustvarili pozitiven, vsemogočni vtis o sebi, vtis, da so najpametnejši, da jih imajo vsi radi, da so najbolj priljubljeni (pogosto žalijo druge, da sami izpadejo boljši)
 • ponavljanje: svoje namišljene zgodbice in kvazi uspehe nenehno ponavlja in jih izpostavlja
 • prepričani so o svoji nenadomestljivosti in zaslužnosti (na primer: narcis, ki je zaposlen kot šofer na urgenci govori prijateljem, da vodi reanimacije, da zdravnice nimajo pojma, da bi brez njega pacienti umrli… ob nujni vožnji se počuti božansko, pomembno…)
 • imajo željo po nadvladi in nadzoru: nenehno vas poučujejo o vsem, saj so mnenja, da vedo vse bolje od vas. Zaradi tega so prepričani, da so upravičeni, da nadzorujejo in odločajo namesto vas (tako glede partnerskega odnosa, financ, vzgoje otrok, kaj se bo kupilo, kam greste na morje, kateri avto boste vozili….odločajo o vsem, pomembnih in nepomembnih stvareh). Primer: Nova partnerka narcisa je nedavno začela spreminjati svoje navade in preference, kar je presenetilo mnoge v njenem okolju. Vedno je raje izbirala kakovostno hrano, solidne restavracije, počitnice v mobilni hiški in varne avtomobile, vendar je pod vplivom narcisa začela ceniti manj kakovostne izdelke, dobre restavracije so postale kar naenkrat zanič, počitnice je začela preživljati v cenenih apartmajih, star polo je postal zanjo super avto. Vpliv narcisa na njene odločitve in življenjski slog je bil očiten.
 • fantazirajo o uspehu, slavi in moči, so zavistni (zavist pripišejo drugim), imajo občutek vsemogočnosti

Narcis je strokovnjak v igranju žrtve. “Še nisem dovolj pretrpel, da zdaj še ti tako ravnaš z mano?”, “Vse naredim zate, ti mi pa tako vračaš!” so le nekatere oblike igranja žrtve. Ima občutek, da on vedno nastrada, drugim gre vse lažje, on je pošten, drugi goljufajo… Pogosto se posluži blatenja (vse slabo pripiše bivši partnerki, prijatelju, sodelavcu, medtem ko je sam nemočna žrtev, ubožček, ki je “želel samo dobro”). Krivdo vedno pripiše drugim. Sam ne more biti nikoli ničesar kriv ali biti za karkoli odgovoren (zmanipulirana partnerka narcisa ga vedno brani, zagovarja in vestno ponavljala njegove besede, ki jih ji je položil v usta… “Moj dragi ni nič kriv!”, “Poglej, vse je naredil zate, ti pa tako z njim”, “On ni varal, ti si.”, “Res ne vem, zakaj ga nimaš rad! Pa saj ti ni nič naredil!”, “Tvoja bivša je res nora! Kaj vse ti dela!” itd.).

Narcisi imajo nad žrtvijo nenormalno moč. V njihove lovke se ujamejo tudi izobražene in inteligentne ženske (skrajni primer je, ko je narcis za zadovoljitev svojih potreb prepričal partnerko, da si je odrezala roko ali ko jo je “po nesreči” ustrelil, ker ga je hotela zapustiti). Pogosto partnerka narcisa, ki ima otroke iz prejšnjega zakona, otroke na željo narcisa zanemari in postavi na 2.-3. mesto. Narcis želi biti vedno na prvem. V taki sestavljeni družini otroci izredno trpijo. Ne upajo si povedati svojega mnenja, vedno se morajo strinjati z njim, četudi govori nesmisle! Njega morajo občudovati, pravega očeta pa prezirati, saj ga narcis pravilom zaničuje in žali (še posebno, če je pravi oče veliko boljši od njega). Narcis jih v primeru nesodelovanja vestno kaznuje in se maščuje z ignoriranjem, žaljenjem. Otroke s tem uniči. Zmanipulirana partnerka je v teh primerih praviloma žal na strani narcisa. Tudi zanjo je pogosto krivec otrok in ne narcis. Otrokom svetuje, naj bodo pač pred njenim partnerjem tiho, naj ne komentirajo njegovih izjav ….

Kljub njihovemu samoljubju in nadutosti so narcisi globoko pod površjem večinoma nesamozavesti, negotovi in prazne osebe z nižjim inteligentnim kvocientom.

Ignoriranje narcisa

Ignoriranje osebe z narcistično osebnostno motnjo lahko sproži jezo, sovraštvo. Narcis postane besen, ker se mu zdi, da ga nekdo ne spoštuje dovolj. Nekateri narcisi se bodo skušali obraniti pred ignoriranjem tako, da se bodo postavili v boljšo luč, manipulirali in lagali bodo o svojih dosežkih (na primer, da igrajo 5 inštrumentov, govorijo 5 tujih jezikov, četudi ni nič od naštetega res). Lahko bodo začeli iskati pozornost drugje, pričeli bodo varati partnerja.

Ignoriranje je tudi ena od priljubljenih oblik manipulacije narcisa. Otroka z ignoriranjem narcis pohabi, odraslega pa globoko prizadane.

Taktike narcisa

Narcis uporablja številne oblike manipulacij, da bi dosegel svoje. Številne smo že omenili. Narcistične metode manipulacije so ignoriranje, zavajanje, pogosta menjava tem, odlični so pri prenosu krivde, svoje slabe lastnosti, čustva projicirajo na žrtev, žaljenje, čustveni izbruhi, zasliševanje, absurdiranje, čustveno izsiljevanje, igranje žrtve.

Narcis in varanje

Idealne žrtve narcisa so ženske, ki varajo. V odnosih z ženskami hitro zazna njihovo nezadovoljstvo z obstoječimi partnerji in to izkoristijo v svojo korist. Sprva deluje izjemno razumevajoče in pozorno, kar je privlačno za ženske, ki iščejo izboljšave v odnosih na napačen in nemoralen način. Ženska dobi občutek, da je njegova sorodna duša, da jo nekdo končno sliši, v resnici pa se narcisov motiv dvorjenja vrti le okoli njegovih lastnih interesov.

Ženske, ki varajo, mu zelo olajšajo delo. Točno povedo, kaj vse jim ne ustreza pri sedanjem partnerju, kaj si želijo… Narcis odigra popolnega partnerja, takšnega, kakršnega so si vedno želele. Zmenki, skrivna druženja postanejo popolna. Narcis jih kuje v boginje. Žal je dvorjenje le začasno. Svoj pravi obraz pokaže takoj, ko dobi občutek, da jih je dovolj omrežil, da žrtev težko odide stran (se je vselil v njeno hišo, spoznal njene starše in prijatelje do katerih je bizarno prijazen, je žrtev zanosila, prepiše del premoženja nanj, se je poročil ali zaročil z žrtvijo …). Takrat postane življenje pekel, na plan pridejo vse njegove negativne lastnosti. Vsako vrtoglavo snubljenje je znak za alarm. Osebe s to motnjo želijo zadostiti svojemu egu, da si dokažejo, da zmorejo dobiti tisto, kar si želijo. 

Nezrele, čustveno nestabilne, empatične osebe se hitro ujamejo v karizmo in šarm narcisa.

Narcis in denar

Narcizem je osebnostna motnja, ki se kaže v napihnjenem občutku lastne pomembnosti, potrebi po občudovanju, pomanjkanju empatije in izkoriščanju drugih. Narcisi pogosto hrepenijo po materialnem uspehu in so obsedeni z denarjem. V primeru, da ste v partnerskem odnosu z narcisistom, je zelo verjeto, da vas ta finančno izkorišča in ogroža vaše finančno stanje. Vaš denar ni več vaš, ampak postane od narcisa. To se kaže z:

 • narcisi ljubijo prevzeti nadzor nad vašo plačo
 • večino računov plačujete vi, v restavraciji, trgovini, položnice….izjemoma plača kakšen račun narcis, ta je praviloma majhen
 • narcis porabi svojo plačo predvsem zase
 • vedno vas spomne, da vzamete s seboj svojo bančno kartico (ustvari občutek dolžnosti)
 • z manipulacijo poskrbi, da dobite slab občutek, če mu ne odplačate kredita, ne plačate računa, ne “posodite” denerja itd. Naredil vas bo odgovorne za njegove finančne težave.
 • narcis vas bo zagotovo spravil v dolgove
 • četudi bo imel nadzor nad vašim finančnim stanjem, svojega z vami ne bo delil
 • četudi ima nekajkrat nižjo plačo, vam bo dal vedeti, da služi več kot vi

Kako pomagati narcisu

Osebe z narcistično osebnostno motnjo so eden izmed najtežjih zalogajev v psihoterapiji in zdravljenju. Proces zdravljenja te patologije je dolgotrajen in zahteva veliko vztrajnosti ter motivacije. Če ste v odnosu s patološkim narcisom, ne pričakujte, da mu lahko pomagate sami, da se bo spremenil. Ne pričakujte, da bo kdaj boljše ali da mu bo kdaj žal. Največ kar lahko naredite je, da iz tega odnosa izstopite!

Forum - vaša vprašanja, komentarji

 1. Kako prizadeti narcisoida? Dosti ga imam, sovražim ga! Uničil mi je življenje! Kako se mu lahko maščujem?? Kaj se zgodi ko prekinem odnos z narcisom? bojim se ga

  1. Pa najbolj učinkovit in edini pravi način je, da ga daš na ignore in se odstraniš iz njegovega življenja!! Popolnoma, čustveno in fizično ga daj popolnoma na off.

 2. Je mogoče še kdo tu, ki ima za partnerja osebo z narcistično osebnostno motnjo? Težko se prebijam skozi dneve, zmoti ga vse, 1001 tema, vseskozi daje krivdo name, me ponižuje… hvala za nasvet

  1. Evo, jaz sem imel partnerko, ki je bila narcistka. In to narcistka z velikimi črkami. Doživel sem vse, kar se od narcisa lahko doživi in to točno po učbeniku. Idealizacija, devalvacija in izločitev, čustvena manipulacija, čustvena zloraba, čustvena prevara, poniževanje, izguba samopodobe in samozavesti. Edini način je bil, da sem se skrajno in z zadnjimi notranjimi močmi prisilil po njenem izsiljenem razhodu, da so me sorodniki in prijatelji vzeli v roke in takoj uvedel “no-contact rule”. Nato sem partnerki dal skrajni rok (v treh tednih) za izpraznitev svojih stvari iz mojega stanovanja z omembo, da stanovanje prodajam in se selim, kar je pomenilo, da narcistka ni imela nobene druge možnosti, kot da je to morala uresničiti. Pogovor je potekal izključno po sms-u in sicer tako, da sem odgovarjal kratko in jedrnato in ignoriral njene poskuse po diskusiji ali “pomoči pri izpraznitvi”. In pri tem resnično upošteval striktno “no-contact rule”, kar sem lahko dosegel samo s tem, da sem bil tiste tri tedne pri sorodnikih. Kljub temu me je v stanovanju čakalo kar nekaj stvari, ki so bile nastavljene tako, da so poudarjale čustveno manipulacijo. Seveda sem vse, kar je bilo njeno in kar je ostalo v stanovanju, vrgel stran ali pa podaril. Nato se je začelo pravo okrevanje. In to tako, da sem se pogovarjal in pogovarjal s sorodniki in s prijatelji, si pisal, kako napredujem in se izobraževal o narcisizmu. Pri tem pa mi je najbolj pomagal ChatGPT 4, ki sem ga postavil v vlogo psihiatra in mentorja in ga ure in ure spraševal in se učil in se opozarjal. To mi je pomagalo, da sem počasi in vztrajno izbijal svojo narcistko iz glave. Pri tem pa sem po treh mesecih začel intenzivno iskati družbo in se spoprijateljeval z ljudmi in tudi drugimi ženskami. Čeprav so se mi nekatere celo same ponujale, sem raje počakal, da sem popolnoma čustveno okreval.

   1. narcistke so strup

    Ja, najboljša in edina rešitev je ignore, no-contact rule!! Tudi če imata skupne otroke, naj bodo kontakti čim bolj redki in kratki. Najbolje da kar potekajo preko sporočil. V enem ali dveh stavkih.

 3. Pozdrav
  13 let lazi,manipuliranja,tako dalec je sla ,celo storila kaznivo dejanje…
  Ko sem zacel “igrat”njeno igro,je zbezala k svojem novem “prijatelju”,ki je bila z njim se v casu najine veze
  Prodal sem svoj dom,vlozil denar v njeno hiso,in hotela me je vrect na cesto,ampak ,sem se zascitil s pogodbo o dosmrtni sluznostni pravici.
  Cim dlje od takih oseb,in ignor,okrevanje pa zna bil dolgorocno po taki toksicni vezi
  Meni dobro uspeva,sem na dobri poti do uspeha

  Lp

  1. Zelo podobna zgodba pri meni..Konstantna poniževanja, maltretiranja..v 10ih letih veze psihopatkana ni enkrat rekla oprosti. Nikoli! vedno je imela “prav”, konstantno igrala žrtev… Boalno…nakoncu me je pa še preverjala. Crkne naj.

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja