Kaj so mišične fascikulacije?

Fascikulacije so ponavljajoče, nehotene, naključne mišične kontrakcije manjhnih skupin mišičnih vlaken, ki ne povzročijo giba v sklepu. Pogosto jih vidimo kot krčenje mišic pod kožo.

Zakaj nastanejo fascikulacije?

Običajno so fascikulacije benignega izvora. Nastanejo lahko zaradi patoloških (npr. okvare spodnjega motoričnega nevrona, amiotrofična lateralna skleroza …) ali nepatoloških dejavnikov (na primer: pojavijo se pri utrujenosti).

Fascikulacije – video

V spodnjem videu si oglejte, kako izgledajo fascikulacije.

Forum - vaša vprašanja, komentarji

  1. Trzanje živca v nogi, ki ga občutite ponoči, je lahko posledica različnih vzrokov. Nisem zdravnik, zato vam vsekakor priporočam, da se posvetujete z njim. Spodaj je nekaj splošnih nasvetov, ki so pomagali meni:

   Raztezanje mišic: Redno raztezanje mišic nog, še posebej pred spanjem, lahko pomaga zmanjšati trzanje živca.

   Topli in hladni obkladki: Uporaba toplih ali hladnih obkladkov na prizadetem območju lahko pomaga sprostiti mišice in lajšati nelagodje.

   Izogibanje kofeinu in alkoholu: Omejite uživanje kofeina in alkohola, saj lahko ti dejavniki prispevajo k trzanju mišic.

   Ustrezna hidracija: Poskrbite, da boste dovolj hidrirani, saj lahko dehidracija prispeva k mišičnim krčem in trzanju.

   Dodatki magnezija: Pomanjkanje magnezija je lahko povezano s trzanjem mišic. Razmislite o jemanju prehranskih dopolnil magnezija po posvetu s svojim zdravnikom.

   Izboljšanje drže in blazine: Poskrbite za pravilno držo med sedenjem in spanjem. Uporaba ergonomske blazine lahko zmanjša pritisk na živce in mišice.

   Redna telesna aktivnost: Redna zmerna telesna aktivnost, kot je hoja ali plavanje, lahko izboljša mišično kondicijo in zmanjša pogostost trzanja mišic.

   Upam, da vam kaj pomaga.

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja