Kaj so lokalni anestetiki

Lokalni anestetiki so snovi, ki začasno prekinejo prevajanje impulzov po osrednjem in perifernem živčevju. V medicini jih injiciramo, lahko so v obliki gela, krem, spreja.

Delitev lokalnih anestetikov

Glede na vez (amidna ali estrska), ki povezuje aromatični obroč in ogljikovodikovo verigo, jih delimo v dve veliki skupini:

  • AMIDI (na primer: lidokain, prilokain, ropivakain, levobupivakain): manj alergeni, zato jih uporabljamo v regionalni anesteziji; zelo stabilna struktura
  • ESTRI (na primer: prokain, kokain, benzokain): večkrat povzročajo alergične reakcije, manj stabilni. Klinilčno uporabljamo le kloroprokain (Decelex). Uporabljamo ga pri kratkih posegih (na primer.: artroskopije kolena, operacije hallux valgusa), saj njegovo delovanje izzveni v 1-2 urah.

Kako delujejo lokalni anestetiki

Lokalni anestetiki delujejo tako, da vstopijo v celico in se vežejo na napetostne natrijeve kanalčke. Pri tem zavrejo nastajanje akcijskega potenciala in s tem blokirajo prevajanje impulza.

Kako se razgrajujejo/izločajo iz telesa

Amidni lokalni anestetiki se encimsko razgrajujejo v jetrih. Estrski lokalni anestetiki se razgrajujeo s plazemskimi holinesterazami; presnovek PABA je alergen.

Reakcije na lokalni anestetik

Kot vsako drugo zdravilo so lahko tudi lokalni anestetiki alergeni in povzročijo alergično reakcijo. Pri večjih koncentracijah lahko povzročijo tudi toksično reakcijo.

Forum - vaša vprašanja, komentarji

    1. Ja, lokalni anestetiki se seveda dobijo tudi v prosti prodaji. Če jih potrebujete za omrtvičenje kože, je najboljša krema s kombinacija xylocaina in prilokain (EMLA), ki resnično povsem odpravi bolečino pri vbadanju.

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja