Kaj so lokalni anestetiki

Lokalni anestetiki so snovi, ki začasno prekinejo prevajanje impulzov po osrednjem in perifernem živčevju. V medicini jih injiciramo, lahko so v obliki gela, krem, spreja.

Delitev lokalnih anestetikov

Glede na vez (amidna ali estrska), ki povezuje aromatični obroč in ogljikovodikovo verigo, jih delimo v dve veliki skupini:

  • AMIDI (na primer: lidokain, prilokain, ropivakain, levobupivakain): manj alergeni, zato jih uporabljamo v regionalni anesteziji; zelo stabilna struktura
  • ESTRI (na primer: prokain, kokain, benzokain): večkrat povzročajo alergične reakcije, manj stabilni. Klinilčno uporabljamo le kloroprokain (Decelex). Uporabljamo ga pri kratkih posegih (na primer.: artroskopije kolena, operacije hallux valgusa), saj njegovo delovanje izzveni v 1-2 urah.

Kako delujejo lokalni anestetiki

Lokalni anestetiki delujejo tako, da vstopijo v celico in se vežejo na napetostne natrijeve kanalčke. Pri tem zavrejo nastajanje akcijskega potenciala in s tem blokirajo prevajanje impulza.

Kako se razgrajujejo/izločajo iz telesa

Amidni lokalni anestetiki se encimsko razgrajujejo v jetrih. Estrski lokalni anestetiki se razgrajujeo s plazemskimi holinesterazami; presnovek PABA je alergen.

Reakcije na lokalni anestetik

Kot vsako drugo zdravilo so lahko tudi lokalni anestetiki alergeni in povzročijo alergično reakcijo. Pri večjih koncentracijah lahko povzročijo tudi toksično reakcijo.

3 thoughts on “Lokalni anestetiki”

    1. Ja, lokalni anestetiki se seveda dobijo tudi v prosti prodaji. Če jih potrebujete za omrtvičenje kože, je najboljša krema s kombinacija xylocaina in prilokain (EMLA), ki resnično povsem odpravi bolečino pri vbadanju.

Objavi komentar!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja