Kaj je rak dojke?

Rak dojke je v razvitem svetu najpogostejša oblika raka pri ženskah, tudi v Sloveniji. Delimo jih na invazivne in neinvazivne rake dojk. Med dejavnike tveganja za pojav raka dojke sodijo: rak dojke v družini, več letna (>5 let) uporaba estrogenskih preparatov, če ženska ni rodila, debelost, alkohol, opustitev dojenja, ionizirajoče sevanje, zgodnja menarha in pozna menopavza.

Simptomi in znaki raka dojk

Klinično se kaže različno. Med prvimi simptomi je lahko bolečina v dojki, zbadanje. Ko se pojavi zatrdlina, je ta v veliki večini primerov neboleča (ne vedno). Zatrdlina se lahko pojavi v dojki ali pazduhi. Prisoten je lahko tudi izcedek iz dojke, koža dojke ali bradavica je uvlečena, rdeča, edematozna.

Diagnostika raka dojke

Poleg natančnega kliničnega pregleda si zdravnik pri diagnostiki pomaga še z ultrazvočno preiskavo dojke, mamografijo, duktografija, igelno biopsijo ter v skrajnem primeru MRI (kadar so druge preiskave bile neuspešne). Laboratorijske preiskave so koristne pri napredovani bolezni.

Po kirurškem zdravljenju je potrebno redno spremljanje in kontolne mamografije (pogoste so ponovitve, zasevki).

Zdravljenje raka dojke

Zdravljenje je odvisno od vrste, stadija bolezni. Zdravljenje je lahko z:

Forum - vaša vprašanja, komentarji

    1. Po operativnem posegu se svetuje čim prejšnja fizioterapija roke in rame ter limfna drenaža. S temi ukrepi ponavadi uspešno preprečimo ali omilimo otekanje rok.

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja