kaj je virus gripe

Virusi influence ali virusi gripe so virusi, ki spadajo v družino Orthomyxoviridae (ortomiksovirusi). Delimo jih v tri skupine oziroma rodove (glede na razlike pri dveh strukturnih proteinih v ovojnici – matriksni protein in nukleokapsida):

  • virus influence tip A: Tip A je antigensko najbolj spremenljiv, zato povzroča največ epidemij. Je tudi edini, ki povzroča pandemije.
  • virus influence tip B: Tip B je antigensko manj spemenljiv, zato povroča manj epidemij.
  • virus influence tip C: Je antigensko stabilen, zato povzroča le blaga obolenja.

Zgradba virusov influence:

Vsi trije rodovi virusov influence so RNA virusi. Vse obdaja ovojnica z »bodicami«. Bodicam strokovno rečemo peplomere. Ovojnica vsebuje posebne strukturne proteine in glikoproteine (peplomere). Naj omenimo le dva glikoproteina in sicer hemaglutinin (HA) in nevraminidaza (NA). S pomočjo hemaglutinina se virus pritrdi na celico. Nevramidaza pa pomaga pri izstopanju virusa iz celice.

Najnevarnejši virusi gripe

Najnevarnejši je virus influence A, saj razmeroma pogosto spreminja zgoraj omenjena glikoproteina (hemaglutinin in nevraminidazo). Temu pravimo, da je virus antigensko zelo spemenljiv. Obrambni mehanizmi pri človeku usmerijo največ protiteles prav proti tema glikoproteinoma. Ker jih virus neprestano spreminja, specifična protitelesa več niso učinkovita, saj virusa ne prepoznajo in posledično ne uničijo.

Podtipi virusa A

Glede na hemaglutinin in nevraminidazo delimo virus A še v podtipe. Trenutno poznamo 15 tipov hemaglutinina (H 1 -15) in 9 tipov nevraminidaze (N 1-9). Posamezen podtip virusa zapišemo tako, da najprej napišemo tip hemaglutinina in nato tip nevraminidaze. Npr. H1N1 – »nova gripa«, H5N1 – ptičja gripa…

Prenos virusov gripe

Virusi influence se iz človeka na človeka prenašajo kapljično (npr. pri kihanje), z rokami ali drugim tesnim stikom.

Zdravljenje – cepljenje in zdravila

Pri virusni okužbi so učinkoviti t.i. zaviralci ionski kanalčkov (npr. zdravilo amantadin) in zaviralci nevraminidaze (npr. zdravilo zanamivir). Zelo učinkovita so tudi mrtva cepiva, ki vsebujejo inaktiviran virus influence A in virus influence B. Cepljenje je priporočljivo še posebno pri starejših, imunsko oslabelih in kroničnih bolnikih.

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja