Zastrupitev s tricikličnimi antidepresivi

Antidepresivi so zdravila za zdravljenje depresij – izboljšajo razpoloženje depresivnih bolnikov. Delimo jih v 4 velike skupine: inhibitorji monoaminske oksidaze (MAOI), triciklični antidepresivi (TCA), selektivni inhibitorji privzema serotonina (SSRI) in ostali antidepresivi.

Triciklični antidepresivi so starejša skupin antidepresivov, katerih glavni mehanizem delovanja je preprečitev ponovnega privzema nevrotransmitorja norepinefrina (noradrenalin) in serotonina.

Zaradi številnih stranskih učinkov tricikličnih antidepresivov, se je njihova uporaba zmanjšala, nadomestili so jih SSRI antidepresivi. Kljub temu se še vedno uporabljajo za zdravljenje depresij, migren, bolečine, insomnije, motenj hranjenja …

Zastrupitev z antidepresivi

Pri prekomernem zaužitju tricikličnih antidepresivov (do česar pride najpogosteje pri samomorilnih namenih) se izrazijo številni stranski učinki, bolniki lahko umrejo. Simptomi zastrupitve so:

  • motnje zavesti, zaspanost, odsotnost, neorietiranost, delirij
  • motnje dihanja, depresija dihanja
  • motnje srčnega ritma (blokirajo hitre natrijeve kanalčke): najpogosteje sinusna tahikardija, podaljšanje QRS, redkeje ventrikularna tahikardija in ventrikularna fibrilacija
  • hipotenzija – padec krvnega tlaka
  • hipertermija, široke zenice
  • ileus
  • v laboratorijskih izvidih izstopa acidoza

Zdravljenje zastrupitve s tricikličnimi antidepresivi

Zastrupitev je nujno stanje. Če pride pacient v bolnišnico znotraj 2 ur, dobi aktivno oglje. Zaradi motenj zavesti in depresije dihanja je dihalna pot pogosto ogrožena. Zdravnik v tem primeru intubira bolnika in ga mehansko ventilira vsaj 48 ur (najvišje koncetracije zdravila se v krvi pojavijo v 2-8 urah; rapolovni čas je do 24 h), da izveni učinek antidepresiva.

Pri motnjah ritma, acidozi se je izkazalo za najbolj učinkovito zdravljenje z bikabonatom (1-2 mEq/kg). Le tega da zdravnik v bolusu, plinske analize ponavlja na uro do stabilizacije pH krvi.

Zastrupljenca je potrebno obilno hidrirati (bolusi po 250-500ml), kontinuirana infuzija.

Pri pojavu krčev je ustrezna terapija Temesta 1-2mg ali Apaurin 5 mg intravensko.

V primeru hipotenzije je učinkovito zdravljenje z infuzijo tekočine in vazopresorji (fenilefrin, arterenol).

Flumazenil (Aneksat) je kontraindiciran pri TCA zastrupitvi.

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja