Kaj je angina lacunaris – akutni tonzilitis?

Angina ali tonzilitis je akutno vnetje tonzil.

Simptomi in znaki angine

Kaže se z bolečino v grlu, težkim požiranjem, povišano telesno temperaturo, gnojnimi oblogami na mandljih, pordelim žrelom. Bezgavke na vratu so povečane in boleče. Pojavi se od 1-3 dneva po stiku z obolelo osebo in traja od 7-10 dni. Pojavi se lahko glavobol, bolečine v mišicah, slabost.

Preiskave pri angini

Zdravnik pri sumu na angino poleg kliničnega pregleda opravi bris StrepA ter po potrebi tudi kompletno krvno sliko, CRP.

Zdravljenje angine

Zdravljenje angine je z antibiotikom (penicilin V – Ospen). Pri alergiji na penicilin je alternativa klindamicin. Potrebna je zadostna hidracija, analgetiki in antipiretiki po potrebi ter počitek.

Če pride do zapletov, vas splošni zdravnik napoti k specialistu ORL. Na primer ob peritonziliarnim abscesom (relativno pogost), Ludwigovi angini, Lemierov sindrom …

Antibiotično zdravlje hitro učinkuje. Ponavadi že po 1 dnevu. Oseba je še kužna 3 dni po uvedbi antibiotičnega zdravljenja.

Forum - vaša vprašanja, komentarji

  1. Ob angini vam seveda pripada bolniški stalež. Ponavadi je to nekaj dni (da pade telesna temperatura in težave izzvenijo). Pri otrocih je običajno 1 teden doma + 1 teden opravičila za telovadbo.

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja