Kaj je atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis je kronično, srbeče vnetje zgornjih plasti kože. Beseda “dermatitis” pomeni vnetje kože. Beseda “atopični” pa označuje skupino bolezni, za katere je značilno dedno nagnjenje k preobčutljivosti za snovi, ki običajno ne povzročajo imunskih reakcij. Za to skupino bolezni je značilna povečana količina protiteles razreda IgE v krvi.

Atopijski dermatitis je dermatitis, ki se razvije pri posameznikih z atopijo, ponavadi že pri dojenčkih. Deduje se poligensko.

Kako se kaže atopijski dermatitis?

Pri atopijskem dermatitisu je koža suha, pri grobem praskanju nastane namesto rdečine bela lisa. Značilen je tudi srbež, temence pri dojenčku, gosti, fini in suhi lasje, dermatitis prsnih bradavic, dvojna guba spodnje veke …

Zdravljenje atopijskega dermatitisa

To je bolezen, ki jo je zelo težko zdraviti. Potrebna je redna nega kože z mazili, oljne kopeli. Pri zdravljenju uporabljamo lokalno kreme: pimekrolimus (Elidel), takrolimus (Protopic). Ob hudem srbežu lahko damo antihistaminik sistemsko; ciklosporin za hudo refraktorno bolezen. Pri vnetju damo antibiotik. Učinkovita je tudi fototerapija.

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja