Kaj je anemija zaradi pomanjkanja železa?

Anemija je bolezen, pri kateri sta znižana koncentracija eritrocitov in/ali koncentracija hemoglobina v krvi, ki nastane zaradi številnih vzrokov. Eden izmed njih je tudi pomanjkanje železa.

Klinični znaki in simptomi pri anemiji

Simptomi pri tem obolenju so številni. Bolniki se slabo počutijo, so utrujeni, slabo fizično zmogljivi. Lahko se pojavi zvonenje v ušesih, vrtoglavica, imajo težave s koncentracijo. Pogostejši so glavoboli, krči v mišicah, nespečnost. Bolniki so bledi, koža je suha, so tahikardni, lahko hipotenzivni … Lahko se pojavi želja po uživanju ledu, kompulzija za uživanje zemlje.

Vzroki za pomanjkanje železa v telesu

Vzroki so številni. Najpogosteje se anemija zaradi pomanjkanja železa pojavi pri ženskah v rodni dobi (menstruacija). Pogostejša je pri redni terapiji s NSAR (nesteroidni antirevmatiki). Pojavi se tudi pri krvavitvah (meleni, hematemezi, hematuriji …), celiakiji, atrofični gastritis, stanje po terapiji z eritropoetinom pri kronični ledvični odpovedi, gastrektomiji, bariatrični operaciji, okužbi s H. pylori

Preiskave pri anemiji

V laboratorijskih izvidih (KKS) je zmanjšano število eritrocitov, zmanjšan hemoglobin in hematokrit, zmanjšan MCV. Lahko pride tudi do trombocitopenije. Najbolj zanesljiv test za potrditve diagnoze je zmanjšan feritin. Povišan je tudi transferin in zmanjšano serumsko železo.

Zdravljenje

Najprej je potrebno ugotoviti vzrok pomanjkanja. Pri življensko ogrožajoči anemiji (hemoglobin manj kot 60g/l) je potrebno dati transfuzijo krvi. Sicer dajemo oralne in iv preparate železa. Bolniki čutijo izboljšanje po nekaj dneh terapije.

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja