Kaj je odtegnitveni sindrom 

Odtegnitveni sindrom je stanje (telesno ali duševno), ki se pojavi po prenehanju dolgotrajnega jemanja določene psihoaktivne snovi. Do odtegnitvenega sindroma pride pri prenehanju jemanja alkohola, drog, pri prenehanju kajenja, jemanju nekaterih zdravil itd. Telesni in duševni simptomi, ki se tu pojavijo so različni in so odvisni od posameznika, stopnje in vrste odvisnosti. Pri, na primer, alkoholikih se pojavi tremor, znojenje, bledež, vznemirjenje.

Odtegnitveni sindrom – simptomi

Odtegnitveni sindrom se nanaša na niz simptomov, ki se pojavijo pri posamezniku, ki preneha uživati določeno snov, na katerega je bil prej navajen. Splošni simptomi odtegnitvenega sindroma so:

 • anksioznost: osebe so vznemirjene, napete
 • telesni simptomi: tremor, glavobol, utrujenost
 • psihične težave: depresija, pomanjkanje motivacije
 • prebavne težave: slabost, bruhanje ….
 • motnje spanja

Forum - vaša vprašanja, komentarji

 1. odtegnitveni sindrom

  Možu so predpisali v bolnišnici distranevrin. Kakšno zdarvilo je to? Ima tudi težave z alkoholom. Večkrat je poskušal nehati, vendar neuspešno

 2. Klometiazol je kratkodelujoči hipnotik in sedativ z antikonvulzivnim učinkom. Distraneurin se lahko uporablja samo pri odraslih in je indiciran za zdravljenje:
  -nemira, agitacije in stanj zmedenosti pri starejših
  -motenj spanja pri starejših
  -akutnih stanj po odtegnitvi alkohola
  -deliriuma tremensa.

  1. Če uživate alkohol dlje časa in v večjih količinah, je bolje, da obiščete strokovno pomoč (družinski zdravnik, ki vas napoti na ustrezno zdravljenje)

Forum - objavi komentar, vprašanje!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja